Панський парк у Гощі осучаснюють

4277 0

Ми у соцмережах:

Панський парк у Гощі осучаснюють

Парк у центрі Гощі має одну з найцікавіших історій на Рівненщині. Заклала його наприкінці XVIII ст родина Валевських – біля свого дому. Гощанцям пани дозволяли прогулюватися між рідкісних дерев та кущів тільки на свята – гарно вбраними та акуратними.

Нині пройтися поміж старими деревами може кожен, єдиною перепоною донедавна хіба була дещо занедбана територія. Проте з цього року парк активно почали оновлювати.

Наразі за кошти селищного бюджету викладають бруківкою доріжки, уже встановили гарно вирізьблені білі лавки у парку, поставили кілька ліхтарів та урн.

На центральній алеї також з’явилася кована карета, яка найбільше до вподоби дітям.

Парк у Гощі має близько семи гектарів та є пам’яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. До парку свого часу було завезено понад 50 різновидів рослин, притаманних південній півкулі, зокрема дерева гінкго, які збереглися й донині.

У Гощі нині збирають кошти від меценатів та всіх охочих на відновлення Будинку Валевських, унікальної в Україні споруди, збудованої у стилі шале - альпійського будиночка з фахверковим фасадом і мансардним поверхом.

Після того, як звідти перенесли районну бібліотеку, будівля почала швидко руйнуватися. Нині вона зачинена, а частину цегли зі стін було розкрадено. Гощанці розповідають, що крадене легко ідентифікувати: на цеглі викарбовано «Гоща».

Додамо, що при вході до парку стоїть пам’ятник Тарасові Шевченку, якого зі спини легко можна сплутати із Леніним. Одні розповідають, що до тулуба більшовицького лідера приварили свого часу голову Кобзаря.

Проте відповідно до документів пам’ятник таким було вилито на заводі: лишень форму для Шевченка використовували ту, з якої виливали пам’ятники Леніну.

Алла САДОВНИК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також