Парк на Грабнику: спочатку безпека, а потім розваги

1258 0

Ми у соцмережах:

Парк на Грабнику: спочатку безпека, а потім розваги

У Рівному в парку на Грабнику вирує робота. Про відновлення занедбаної території біля Палацу дітей та молоді говорять уже близько чотирьох років, але лише нещодавно на основі тендера міська влада найняла приватну фірму для благоустрою території.

Будівельна бригада рівненського підприємства «Сантехбуд К» до початку зими має навести порядок та прокласти, де їх немає, пішохідні доріжки, щоб парком було зручно ходити. Для людей, які пересуваються на візках, облаштують пандуси. Збираються зробити й вуличне освітлення. Люди, які мешкають неподалік, неодноразово скаржилися, що з настанням темряви у парку збираються п’яні компанії, які залишають після себе пляшки та шприци. Упорядкування парку обійдеться у 2,5 млн гривень, які виділять з громадського бюджету.

Оксана Майборода, громадська активістка, яка є однією з ініціаторок відновлення парку ПДМ:

Ще у 2016 році у нас була ідея відновити парк, і ми шукали для цього різні шляхи. Проводили різноманітні акції, привертали увагу громадськості до проблем парку на Грабнику. Було проведено обговорення з урбаністами та місцевими архітекторами, результатом якого став великий проект відновлення парку. Виявилося, що проблем у парку багато, й потрібні чималі кошти. Тому вирішили спочатку забезпечити комфорт і безпеку людей, а тоді уже займатися встановленням дитячих, спортивних майданчиків та облаштуванням інших активних зон.

Ми подали кілька проектів на громадський бюджет й отримали кошти на їхню реалізацію. Загалом йдеться про три проекти: благоустрій тротуарів та території, будівництво мережі освітлення та встановлення дитячого та спортивного майданчиків.

Плани активістів щодо облаштування у парку зони, де можна проводити майстер-класи, зони настільних ігор, стаціонарного тенісного столу, канатів, каруселі, відведення місця для вигулу собак тощо, поки залишаються планами. Кошти шукатимуть з наступного року.

На останньому засіданні міськвиконкому нарешті прийняли рішення щодо закинутих бетонних споруд та факельної вежі у парку. На руїни, які стають усе більш небезпечними, іноді приходять підлітки фотографуватися. Було вирішено, що тепер за вежею наглядатиме міське об’єднання парків Рівного. Зараз усі виходи на вежу замуровано, щоб ніхто не травмувався.

Володимир Хомко, міський голова:

Цей довгобуд був не міським, його колись будувало обласне УКБ. На усі ці споруди немає документації, усе втрачено. Довелося робити усе знову. Оскільки споруди тепер у нашій власності, ми проведемо експертизу бетонних об’єктів і вирішимо, що з ними далі робити.

З приводу парку на Грабнику до міської влади також звернулася й генеральний директор групи компаній «Реноме» Надія Гладкевич, яка мешкає неподалік. Помітивши працівників, які облагороджують парк, попросила найняти для цієї території двірників.

Надія Гладкевич, генеральний директор групи компаній «Реноме»:

— Майже шість років я наймаю людей і сама долучаюся до прибирання парку, бо дивитися на це неможливо. Організовуємо пенсіонерів, які витрачають на це кілька годин на день. У перші наші прибирання ми вивезли з парку 12 машин сміття. А потім його ставало все менше, по 6-8 машин сміття вивозимо після пікніків, на які там збираються люди. У мене була думка встановити власним коштом смітники у парку, проте я від неї відмовилася. Бо для встановлення смітників потрібно, щоб були двірники. Без них сміття буде ще більше.

Міська рада погодилася найняти комунальників для обслуговування парку, але наступного року, коли передбачать кошти в бюджеті міста.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також