Паста болоньєзе і чилі кон карне. Чи смакує це школярам?

1517 0

Ми у соцмережах:

Паста болоньєзе і чилі кон карне. Чи смакує це школярам?

У шкільних їдальнях тепер годують по-новому: більше фруктів та овочів, менше цукру, солі і хліба. При цьому орієнтуються кухарі на рецепти Євгена Клопотенка. Проте не всіх батьків це влаштовує — кажуть, діти відмовляються їсти і приходять додому голодними. Бо страви з незвичними для дітей назвами — шпундри, чилі кон карне, паста болоньєзе — для них не смачні. А з буфетів зникли, бо заборонені, — газовані напої, сухарики, чипси, які полюбляли купувати школярі на перервах.

Батьки учнів своє невдоволення висловлюють в соцмережах. Кажуть, порції надто маленькі, їжа несмачна, бо несолона. А платити за обіди доводиться більше.

Катерина Сичик, заступниця начальника міського управління освіти:

— Зустріч з Євгеном Клопотенком з підприємцями, які забезпечують харчування в школах, була організована ще в 2018 році. Багато хто сприйняв його нововведення з ентузіазмом і почали готувати за його рецептами. На 1 січня 2022 року, коли Міносвіти та МОЗ ввели новий порядок харчування, багато рівненських шкіл вже його використовували. Звичайно, це відбувається поступово. Кухарі готують за новими рецептами, дивляться, як їх сприймають діти. Треба проводити роз’яснювальну роботу й з батьками. Паралельно треба міняти технологічне обладнання на кухнях. У 2020 році з держбюджету та з місцевого бюджету загалом на це виділили 3 мільйони 480 тисяч гривень. Минулого року 47 тисяч виділили гуманітарній гімназії, 830 тисяч — дошкільним закладам.

Школа «Центр Надії» в Рівному — одна з перших, де запровадили меню Клопотенка, її директорка Олена Шенкнехт розповідає:

— Наша їдальня відкрилася тільки в 2018 році, вона нова і сучасна, на кухні — хороша витяжка, маємо агрегат, що готує на парі, тож проблем з впровадженням нового меню ми не побачили. Наші учні вже зараз добре сприймають здорове харчування. Улюблена їхня страва — паста болоньєзе, рис паельйо зі спеціями, обожнюють кашу булгур, салат з відвареного буряка і сиру. Звичайно, не всі страви йдуть «на ура». Наприклад, Клопотенко рекомендує деякі страви із сирим буряком. Хто ж таке буде їсти?

Ніхто зі шкіл, наскільки мені відомо, поки не перейшов на нову систему на 100%. Звичайно, стикнулися й з проблемами: порції треба збільшити до 500 грамів, а не всі діти стільки з’їдять. Це впливає на ціну. З огляду на асортимент страв, потрібно більше «рук» на кухні, бо не встигають кухарі. Отже, треба наймати більше працівників.

Ми вирішили навідатися в школу і поспілкуватися з учнями. Біля входу ловимо двох семикласниць Устину і Поліну. Дівчата одразу ховають в кишені колу та сухарики. Видно, купили їх в супермаркеті, що поряд, вибігши туди на перерві.

В школі таке купити не можна, — пояснюють.

На запитання, чи подобається їм харчування, відповідають:

— Так. Правда, ми супів не любимо, то не купуємо. Хоча вони й дуже смачні. Любимо картоплю з буряком і котлетами, причому всі: з сиром, з рибою, з курятиною. А ще дуже смачні млинці з варенням чи повидлом та запіканка, які дають на сніданок.

Заходимо в їдальню закладу. 18 січня в меню — овочевий картопляний суп-пюре, гречка або кукурудзяна каша з котлетою по-міланськи (котлета на парі з потертим сиром зверху), на вибір салат зі свіжої капусти або печена капуста. Страви мають апетитний вигляд, теплі і дуже смачні. Вартість комплексного обіду — 30 гривень. Пити дають або узвар, або апельсиново-лимонний напій. Зранку був бігос з гречкою за рецептом Клопотенка. Щодня — свіжі фрукти.

Вікторія Оленюк, підприємиця, яка організовує харчування в школі:

— Меню з 1 січня більш затратне і трудомістке. Багато запіканок, до яких входить багато інгредієнтів і ще й соуси до них. Щодня свіжі фрукти. Уже в нині діючу ціну ми не вкладаємося. Тому задумуємося про підняття ціни за обід десь на 3 гривні. В нас харчується вся школа, тричі на день, дехто бере подвійну порцію. Моя донька, яка тут вчиться, обідає в нашій їдальні. Діти інших працівників шкіл теж. Коли вводили якусь нову страву, всі її сприймали насторожено. Пам’ятаю, як тільки з’явився рис паельйо, діти залишали його на тарілках. Зараз — виїдають дочиста.

У Корнинському ліцеї також ввели нове меню. Діти з районних центрів та сіл ще важче звикають до нього, адже вдома звикли харчуватися по-іншому.

Наталія Денисова, директорка ліцею:

— Важко звикали до приправ і спецій. Проте ми мусили змінити підхід до харчування, бо багато учнів мали захворювання органів травлення. Взяли на роботу нову куховарку, вона з оптимізмом взялася за приготування нових страв. Зараз діти обожнюють в нас їсти. Улюблені страви — омлет-скрамбл зі шпинатом, запечене філе курятини з орегано, сирні запіканки, печеня по-домашньому, овочева паелья. Замінили звичайний хліб цільнозерновим. Вартість харчування — 20 гривень за обід. Можу порадити школам, які тільки входять в нову систему: потрібно починати з навчання кухарів. Звісно, дуже допомогло нове обладнання на кухні.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також