Пенсії зросли несуттєво, та й не у всіх

1396 0

Ми у соцмережах:

Пенсії зросли несуттєво, та й не у всіх

Як повідомили в управлінні Пенсійного фонду в Рівненській області, з 1 грудня пенсії зросли насамперед у тих пенсіонерів, у яких їхня величина залежить від прожиткового мінімуму для непрацездатних або від мінімальної пенсії за віком.

Прожитковий мінімум для пенсіонерів збільшився із 723 до 734 гривень. До такого рівня зросла мінімальна пенсія за віком, а також і пенсія у зв’язку з втратою годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї. На офіційному сайті Міністерства соціальної політики та праці сказано, що мінімальна пенсія у зв’язку з втратою годувальника на двох непрацездатних тепер становить 880,8 грн., на трьох і більше — 1 101 грн. Мінімальний розмір пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій з 1 грудня також змінився, для інвалідів першої групи він становить 1 716,6 грн, другої — 1 578,1 грн., третьої — 1 394,6 грн., для учасників бойових дій — 1 211,1 грн. Розмір виплат для осіб, які отримують пенсію за особливі заслуги перед країною, збільшується до 146,8-293,6 грн. Додаткова пенсія для інвалідів-чорнобильців першої групи тепер становить 220,2 грн., другої групи — до 146,8 грн., третьої групи (а також для тих, хто страждає внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу) — 110,1 грн. Утім, деякі пенсіонери й не відчують жодних змін. — У кожному випадку, по кожній категорії одержувачів пенсій треба переглядати справу окремо, оскільки після перерахунку пенсія у декотрих і справді може не змінитися, — повідомили в громадській приймальні управління ПФ. — Нюансів у нарахуванні так багато, що важко робити узагальнення. Якщо пенсіонер має запитання чи сумнівається у правильності нарахування йому, нехай звертається особисто. Лише у конкретній справі можна дати точну відповідь, чому і як змінилася чи не змінилася пенсія. Загальне правило таке: після перерахунків пенсія ні у кого не зменшиться. Виняток — наявність виконавчих листів. Тобто якщо ми за рішенням суду маємо утримувати з якогось пенсіонера аліменти чи борги, пенсія зменшиться на суму утримання. Щоправда, не усі пенсіонери, як потім виявляється, про це знають або не всі хочуть знати.

Світлана ФЕДАС.

Довідка «РВ» В управлінні Пенсійного фонду області працює громадська приймальня, яка консультує пенсіонерів за телефоном у Рівному 26-29-95.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також