Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомляє про випадок зараження ботулізмом. Інцидент стався з жителем села Бутово Вараського району.
- 1 вересня в селі Бутово лабораторно підтверджено захворювання на ботулізм у однієї особи, яку було госпіталізовано в Зарічненську лікарню у важкому стані , - йдеться у ранковому повідомленні ДСНС.
За місцем проживання чоловіка, який постраждав, проводиться комплекс санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів. Відомо, що 74-річний чоловік їв напередодні консерву домашнього приготування - тушковану свинину.
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
МОЗ повідомляє, що причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.