Перевірять, як священники на Рівненщині будували та зберігали храми

4252 0

Ми у соцмережах:

Перевірять, як священники на Рівненщині будували та зберігали храми

Обласні депутати хочуть перевірити стан культурних об’єктів, які у перші роки незалежності України було передано в користування релігійним організаціям. Їх цікавить не лише те, як церковники зберегли культурні пам’ятки, але й те, наскільки законно були збудовані нові храми в області.

Монастир у Межиричах має статус пам’ятки національного значення

На зустрічі з головами громад голова Рівненської облради Андрій Карауш уточнив, що йдеться не про боротьбу з вірою, не про те, що «когось будуть брати за бороду та виводити з церкви». Це буде проведена перевірка того, як в області дотримувалися закону та будівельних норм. І це стосуватиметься всіх церковних конфесій.

Микола Кучерук, перший заступник голови Рівненської облради, який опікується цим питанням:

Є в області культові споруди, які мають статус пам’ятки місцевого та національного значення. Наприклад, монастир у Межиричах та церква на вулиці Шевченка у Рівному мають статус пам’ятки національного значення. Тому й господарювати там потрібно було з розумом. Якщо був ремонт, то потрібно було брати певні дозвільні документи, бо культурні пам’ятки захищає закон. Наприклад, якщо церква накрита черепицею, то її не можна здирати, бо батюшка хоче зробити там «золоті куполи». Якщо хтось завдав шкоди споруді, то має відповідати. Також будуть перевірені усі документи та договори. Якщо їх немає, то цю ситуацію будемо виправляти. Уточню, що йдеться про всі без винятку конфесії.

По-друге, потрібно перевірити й новозбудовані храми. Треба визнати, оскільки йшлося про релігійну організацію чи то протестантську, чи православну, чи католицьку, то держава не надто перевіряла такі будівництва. Ми знаємо, що багато церков будувалося так, як захотів священник. Наприклад, побудували церкву біля річки, бо гарна земля, але ж є охоронна зона водного об’єкта, на яку ніхто не зважав. Іншими словами, потрібно перевірити усі церкви, які було збудовано за незалежної України — з’ясувати, у чиїй власності перебуває земля, хто володіє культовими спорудами. Про усі виявлені порушення будуть повідомлені правоохоронні органи.

Богдан СЛОНЕЦЬ


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також