Перша допомога — надзвичайно важлива

705 0

Ми у соцмережах:

Перша допомога — надзвичайно важлива

Щороку в другу суботу вересня відзначають Всесвітній день першої домедичної допомоги.

Лікар невідкладних станів Андрій Стахнюк поспілкувався із Суспільним та розповів про тонкощі підходів до потерпілого, коли лікарі ще в дорозі.

Зазвичай люди бояться втручатись у ситуацію, коли комусь стало зле. Лише 20% людей надає першу домедичну допомогу. Інші просто стоять дивляться. Але зараз, зазвичай, всі успішні реанімації хворого це після того, як люди надали першу допомогу, – розповідає лікар «швидкої». Під час дзвінка на лінію 103 важливо правильно пояснити симптоматику хворого, адже завдяки цьому ми визначаємо те, чи потрібно вмикати проблискові маячки і швидко їхати. Ми не можемо у 80% викликів приїздити до хворого менше, ніж за 5 хвилин. Тому що найважливішими у наданні першої домеддопомоги є перші 240 секунд.

Але чи варто надавати першу домедичну допомогу людині, яка не має в цьому досвіду?

Спочатку потрібно правильно навчити людей надавати першу домеддопомогу, щоб навчити розпізнавати різні симптоми: інсульт, інфаркт. Адже саме через це, коли їдемо на виклик, втрачаємо найдорогоцінніший час, – розповідає Андрій Стахнюк.

В ідеалі ази першої домедичної допомоги варто знати всім. Потрібно знайомити дітей ще з дитячого садочка: ходити і розповідати про швидку допомогу, що є такі курси навчання першої домедичної допомоги, що вони можуть допомогти людині, викликати «швидку», поклакати дорослих. Цьому потрібно з дитинства привчати, щоб це було підсвідомо, що «я можу допомогти і мої дії врятують життя».

На сайті Мінздоров'я є розділ, де вказані основні принципи надання першої допомоги:
правильність і доцільність (якщо ви не впевнені в своїх діях – краще утриматись; головне правило першої допомоги – не нашкодити);
швидкість;
продуманість, рішучість, спокій.

Якщо ви стали учасником такої ситуації, алгоритм ваших дій має бути таким:
Оглянути місце події та впевнитись у тому, що надання допомоги буде безпечним: забезпечити власну безпеку, а також безпеку потерпілого та людей навколо.
 Оцінити стан постраждалого (свідомість, дихання, пульс).
 За необхідності викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а також інші екстрені служби (поліцію, аварійно-рятувальну службу, службу газу тощо).
 Оцінити наявність критичних кровотеч та зупинити їх.
 Забезпечити прохідність дихальних шляхів.
 Якщо у постраждалого відсутні ознаки життя та немає критичної кровотечі (або ви вже її ліквідували) – розпочати серцево-легеневу реанімацію.
 Перевести постраждалого у стабільне положення (на боці, обличчям до себе, рука під головою, нога зігнута в коліні), якщо не йдеться про підозру на травми хребта та кісток тазу і серцево-легенева реанімація була вдалою.
 Не залишати постраждалого та контролювати стан його життєвих функцій до прибуття екстрених служб.

У Всесвітній день першої домедичної допомоги, який у 2020-му припадає на 12 вересня, у Рівному всім охочим розкажуть і покажуть, як правильно надавати таку допомогу. Майстерклас під назвою «Умій врятувати життя» відбуватиметься на «Лебединці» з 12 до 15 години. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також