Перший тривожний сигнал — сухість у роті

13468 0

Ми у соцмережах:

Перший тривожний сигнал — сухість у роті

Щодня організм людини втрачає помірну кількість води: через піт, сльози, сечовиділення і т. д. За нормальних умов ми відновлюємо водний баланс їжею та рідиною. Однак часом наші внутрішні процеси дають збій. Як наслідок виникає зневоднення. В умовах війни деякі українці не мають доступу до необхідної кількості питної води. Тому в Міністерстві охорони здоров’я пояснили, як розпізнати зневоднення і як максимально запобігти йому.

Зі зневодненням жарти погані, при тяжкому ступені можна й померти, застерігають лікарі й радять звернути увагу на перший тривожний сигнал — сухість у роті. Сеча виділяється рідко і стає темно-жовта. Болить голова, судомить м’язи. Далі пропадає слина, відчувається сухість в очах і затьмарюється свідомість.

Першою порушується робота шлунково-кишкового тракту. Може початися гастрит чи виразка. Брак води впливає на всі органи. Найбільше — нирки, серце, мозок і кровоносну систему. Зневоднення виникає також через блювоту, часте сечовипускання, діабет.

У дітей до року зневоднення проявляється відсутністю сліз та сухими підгузками протягом 3 год., сонливістю, слабкістю чи роздратованістю. Для профілактики треба таким дітям давати по склянці води на добу. Від 1 до 8 років добова норма становить чотири-шість склянок, із 9 років — мінімум вісім склянок. Дорослій людині треба випивати 2 л води. При цьому не радять солодкі газовані напої — вони лише погіршать стан. Потрібна проста вода. І ще — краще часто робити кілька ковтків води, аніж випивати денну норму за 1–2 рази.

Зневоднення викликають такі стани людини: блювота, лихоманка, надмірне потовиділення, хвороба Аддісона, діарея, недостатнє вживання води, часте сечовиділення, викликане прийманням сечогінних препаратів.

Як розпізнати сильне зневоднення? До основних симптомів належать: спрага, сухість шкіри, загальна слабкість, відчуття запаморочення, сухість слизових оболонок та язика, прискорене серцебиття та дихання, сонливість і млявість, запалі очі, сечовипускання менш як 4 рази на добу або його відсутність, короткочасна втрата свідомості, розгубленість і дратівливість.

У МОЗ наголошують: за будь-яких симптомів зневоднення, особливо, якщо вони спричинені певними станами (діарея, отруєння, блювота тощо), потрібно звертатись до лікаря.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також