Петро Порошенко: «Ми подолаємо бідність і захистимо кожного»

1086 1

Ми у соцмережах:

Петро Порошенко: «Ми подолаємо бідність і захистимо кожного»

Президент України 18 березня виступив на майдані Незалежності у Рівному. Послухати його та людей, які приїхали підтримати чинного президента, міг кожен охочий. Рух у центрі міста не перекривали. Співали Тарас Петриненко, Тетяна Горобець і соліст гурту «Плач Єремії» Тарас Чубай. Зі словами підтримки Порошенка виступили народна артистка України Ада Роговцева, Герой України майор Олександр Порхун, режисер фільму «Кіборги» Ахтем Сеітаблаєв.

Армія і безпека людей — головне для головнокомандувача

У 2014-2015 роках воювати доводилося старою зброєю, без зв’язку та радіостанцій. Не вистачало одягу і навіть спідньої білизни. На передову їхали шкільними автобусами. А тим часом 80% українців стали волонтерами, і саме вони зробили неоціненний внесок у підтримку боєздатності нашої армії.

— Армія і безпека людей — головні питання для головнокомандувача Збройних сил України, — сказав на майдані Петро Порошенко. — Нашу армію цілеспрямовано знищували, тож створювати її довелося з глибокого мінусу. Коли почалася війна, Україні нічого не хотіли продавати, бо не вірили нам, вважаючи, що тут усе перепродадуть. Нині ж сила нашого війська зростає щодня. Тисячі ваших земляків стали до лав ЗСУ, приєдналися до волонтерського руху. Я дякую вам за це.

Серед частин, які воювали, є й легендарний 130-й окремий розвідувальний батальйон, що дислокується у Рівному. Як президент і головнокомандувач я пишаюся вашими земляками. І заявляю, що жертви Небесної сотні й 2955 відданих життів українських воїнів не були марними. Ми не здамо свою землю ворогові. І свою армію модернізуємо на традиціях УПА.

У 2018 році учасників національних визвольних змагань приєднали до когорти героїв. Чому раніше цього не робили? Політичної волі не вистачало. Я пишаюся тим, що саме мій підпис стоїть під законом про визнання воїнів УПА учасниками бойових дій за незалежність України.

Двічі на місяць Петро Порошенко їздить на схід країни. Каже, що героїзм наших воїнів не згасає. І вважає, що вони мають отримувати більше, ніж зараз. Із 1 квітня цього року доплата воїну на передовій становитиме 12 тисяч гривень на місяць, а загалом той, хто служить на передовій, одержуватиме платню не менше 22,5 тисячі гривень на місяць.

Ми подолаємо бідність

За кілька років Україна може підписати план дій щодо членства в НАТО та ЄС. Але на цьому шляху стоїть ворог під назвою бідність. Порошенко пропонує свій план подолання бідності в країні.

— Ми переможемо бідність, — запевняє президент. — Ще 3-4 роки тому я не міг цього обіцяти. Війна забрала дуже багато, забрала майже чверть промислового потенціалу на Донбасі. Росія закрила ринки, заблокувала транзит української продукції в кілька країн світу. А коли нема реалізації, зупиняється виробництво, люди йдуть на вулицю, на протести. Тоді впаде влада, а нова, як сподіваються у Москві, на колінах приповзе вибачатися. І поверне Україні статус колонії. Цього допустити не можна. Ми одночасно оголошуємо про прорив в економіці та наступ на бідність.

Першими відчують допомогу держави пенсіонери. Понад 222 тис. пенсіонерів Рівненської області уже почали одержувати підвищені пенсії, 70 тисяч з них отримали підвищення на понад тисячу гривень. У середньому надбавка становить 575 грн.

— Це мало, але це перший удар по бідності, — каже Петро Порошенко. — Є ті, хто мінімальну пенсію отримує, — прибиральниці, санітарки та інші. Вони мають великий стаж, але малу базу до нарахування через низьку платню, яку одержували, коли працювали. Для них розрахований наш другий удар по бідності — компенсація. На неї ми накопичили за рахунок закриття «чорних дір» на митниці 13,6 млрд грн. Хто має мінімальну пенсію, у березні-квітні одержить загалом 2410 грн. Таких у Рівненській області 65 тисяч, багато хто доплату вже одержав.

Наступне — монетизація субсидій. Раніше «живі» гроші від субсидій йшли газовим монополістам, а люди не були зацікавлені економити.

Цьогоріч маємо теплий лютий і березень, люди отримали на сплату комунальних послуг живі гроші, а за теплої погоди за газ заплатять менше десь на 35%, — каже Петро Порошенко. — Якщо економити, то гроші залишаться субсидіантам. Це справедливо. Чому раніше так не робили? Бо не довіряли українцям. А я довіряю. 92 тисячі господарств області отримають субсидію. За два місяці економія складе гривень 900, і ці гроші нікому не будуть зайвими.

Негайно потребують допомоги держави також і багатодітні. Петро Порошенко визнає, що третя і четверта дитина — це для багатьох родин квиток на бідність, адже витрати збільшуються, а доходи — ні, й «пакунок малюка» для новонародженого не рятує.

— Тиждень тому уряд прийняв мою пропозицію нової підтримки багатодітних, — продовжує президент. — Я й сам маю четверо дітей і добре все розумію. У 17 років зустрів свою Марину, за два тижні зробив пропозицію вийти за мене заміж. Не скажу, що моя мама, коли взнала про ці наміри, була щаслива, але я сказав, що вона все зрозуміє, коли її побачить. І досі щодня дякую Богові за мою дружину. Кожному бажаю зустріти таку любов.

З цього року починає діяти програма підтримки сімей з двома і більше дітьми. На першому етапі допомогу в розмірі майже 1700 гривень щомісяця отримають сім’ї, які виховують трьох і більше дітей. Потім прожитковий мінімум виплачуватимуть на третю і кожну наступну дитину до 6 років, потім — на дітей до 12 років, наступний етап — до 18 років.

Прорив в економіці

— Економічний розвиток — на сьогодні це питання №1 національної безпеки. Обіцяю, що ми станемо великою країною вільних, заможних і щасливих людей, — запевняє Порошенко. — Скепсис був і буде, що ми станемо країною Євросоюзу. Ніхто не вірив, що Томос отримаємо. Казали, 300 років цього не було, то й зараз не буде. Та коли ми об’єдналися, спільно працювали і були наполегливими в досягненні мети, ми її досягли, Томос отримали! І в безвіз не вірили. А зараз у 131 країну кожному українцеві без віз можна їздити, і це не лише країни ЄС.

Ми стабілізували банківську систему, маємо шанс на зміни, і маємо його реалізувати. Швидке зростання економіки — це й перемога бідності. Якщо раніше за рівнем економічного розвитку Україна перебувала на 153-му місці, то тепер ми піднялися на 71-ше місце, випередивши окремі європейські країни.

Ми відкриємо можливості для всіх. У мене по тижнях і днях розписано, що маємо зробити, аби кожен відчув ходу вперед. До кінця другого терміну мого президентства кожен громадянин у власній кишені відчує зростання української економіки і що життя змінюється на краще.

П’ять стратегічних пріоритетів дадуть потужний поштовх нашій економіці. Під них можна залучити мільярди доларів інвестицій. Їхня реалізація створить сотні тисяч робочих місць. Це знизить рівень робочої еміграції українців, створить мотивацію працювати в Україні.

Першочергові кроки для розвитку аграрного сектора будуть спрямовані на створення переробних підприємств, розвиток інфраструктури для виробників сільськогосподарської продукції й захист прав українських аграріїв.

ІТ-сектор уже допомагає збільшити частку креативного середнього класу. Але щоб стати лідером у цьому секторі, буде надано сприяння до перетворення його на креативну індустрію з постійним збільшенням внеску у вітчизняну економіку.

В індустрії буде зроблено ставку на високотехнологічні галузі з високою доданою вартістю. Для України це авіабудування і космічна галузь, суднобудування, оборонно-промисловий комплекс.

Україна стане транспорт­но-логістичним хабом Європи. Відбудеться модернізація транспортної інфраструктури. А її покращення стане поштовхом і для туристичної галузі. Бо світ лише зараз відкриває для себе Україну туристичну, і наша країна може увійти до десятки найпопулярніших культурно-туристичних напрямків Європи.

За чесні вибори

Децентралізація, реформа оборони, енергетичної галузі показали позитивні зміни, та вони не є незворотні, і це визнає Петро Порошенко. Тому збирається об’єднати зараз всіх, хто хоче працювати, щоб продовжити і завершити розпочате.

— Ще п’ять років — і ми завершимо фундаментальні зміни, здолаємо бідність, забезпечимо добробут і безпеку кожному, — сказав Петро Порошенко. — Зараз багато хто, діючи зовсім не в інтересах України, а лише прикриваючись національними ідеями, навчився кричали «Слава Україні!», «Героям слава!», «Смерть ворогам!». За співом популізму стоїть намагання відкинути нас до засилля газових олігархів і порожніх декларацій.

Демонстративні провокації за останній тиждень почастішали, й парад політичних технологій впевнено перемагає патріотизм і здоровий глузд. Москва тримає за нитку багатьох кандидатів. Не вірте їм. Жодне ток-шоу, а ними зараз відверто зловживають, не може змусити нас відмовитися від обраного курсу. Виборчу кампанію хочуть перевести у формат вуличних заворушень. Але ми отримаємо чесну і красиву перемогу на виборах, що відповідають європейським стандартам.

Віктор Проскурня.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також