Пластмаси та їх різновиди

1012 0

Ми у соцмережах:

Пластмаси та їх різновиди

Людство давно потребувало міцних та довговічних матеріалів, які б не боялися впливу несприятливих зовнішніх факторів.

Людство давно потребувало міцних та довговічних матеріалів, які б не боялися впливу несприятливих зовнішніх факторів. В 1862-му про виробництво лотків харчових не могло бути і мови, проте на хімічній виставці Олександр Паркс продемонстрував публіці новий матеріал, створений із целюлозного нітрату. Він міг зберігати форму після розігріву та охолодження і, отримав назву «Паркезін». Так з’явилися пластмаси. В наступному ж році Джон Хайат створив якісний аналог «Целулоїд», що не був ідеальним, та став революційним для світу кіно й фотографії.

Коли з’явилися інші, більш відомі види пластику?

  • В 1872-му світ дізнався про ПВХ – полівінілхлорид.
  • Через 36 років був винайдений целофан.
  • Полівінілденхлорид, тобто ПВДХ, відомий як Saran, з’явився в 1933-му році.
  • Тефлон – став заслугою Роя Планкета. Матеріал відмінно підійшов для виробництва посуду.

Поліетилен, відкритий у 1932-му році, через 7 років почав активно використовуватися у якості ізоляційного матеріалу для американських радарів. Пізніше з нього почали робити мішки для сміття, пляшки, контейнери. Ця пластмаса стала однією із найпопулярніших. В залежності від виду та властивостей пластик нині активно використовується для створення побутової техніки, тари, пакувальних матеріалів, запчастин для авто та комп’ютерів тощо.

Найпопулярніші види пластику

З якої пластмаси виготовлені предмети, що оточують людину і, що означає наявне маркування? Дешева та дуже розповсюджена пластмаса – РЕТ або ж ПЕТФ, тобто поліетилентерефталат, відмінно підходить для виготовлення одноразових пляшок, які потім застосовують в якості тари для газованих і негазованих напоїв, а також – для олії. Споживачі їх часто використовують повторно, однак це робити вкрай небажано, адже в процесі може виділятися фталат – речовина, що відома своїм негативним впливом на серцево-судинну та нервову систему.

РЕТ – жорсткий і міцний пластик, проте він не підходить для виробництва іграшок і не може розігріватися в мікрохвильовці, хоча відмінно підходить для заморожування продуктів. Варто врахувати й те, що ПЕТФ розрахований на експлуатацію в межах температур від -29 до +49оС, однак руйнується під впливом лужного середовища. Разом з тим, він достатньо стійкий до впливу жирів, ефірів та слабких кислот. Матеріал з прозорістю, що складає 92%, також наділений низькою паропроникністю.

PEHD, він же HDPE – пластик стійкий до впливу, як високих, так і низьких температур. Деякі його види легко витримують розігрівання до +110оС та охолодження до -80оС, проте інші під дією тепла можуть виділяти формальдегід, який викликає онкозахворювання. За звичайних умов матеріал є безпечним. З нього роблять пляшки для харчових продуктів та побутової хімії, контейнери й одноразовий посуд.

ПВХ або ж полівінілхлорид використовується в будівельних та технічних цілях. Він відмінно підходить для виробництва вікон, труб та інших елементів. Матеріал не може контактувати з харчовими продуктами та не призначений для переробки. Під час горіння виділяє безліч речовин, шкідливих для здоров’я людини. Разом з тим, вироби з даного виду пластмаси дуже міцні та гарно тримають форму. Вони не бояться жирів та слабких розчинів кислот. Можуть витримати температуру до +70оС.

Для виробництва плівки, лінолеуму та пластикових пакетів обирають LDPE – поліетилен високого тиску. Він призначений для повторного використання й переробки, однак є токсичним у разі нагрівання. Для упаковки напівфабрикатів та подальшого розігрівання відмінно підійдуть вироби з поліпропілену. Вони легко витримують температуру до +120оС і не псуються від контакту з кислотами, спиртами та різноманітними розчинниками.

Одноразовий посуд та лотки, а також іграшки та різні види тари виготовляють з полістиролу. Він не поглинає вологу, достатньо стійкий до морозу, проте дуже крихкий і не здатен витримати впливу агресивного середовища. Існує чимало видів пластику, та якщо бажаєте придбати якісний і безпечний одноразовий посуд, зазирніть на сайт компанії Leonix і, – будете задоволені власним вибором.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також