Платити не можна економити: платна VS державна гінекологія

638 0

Ми у соцмережах:

Платити не можна економити: платна VS державна гінекологія

Яка медицина краща — приватна або державна? Де пацієнт може розраховувати на максимально об'єктивне й професійне ставлення до себе? Чи варто платити гроші за те, що можна отримати безкоштовно? Чи гарантують приватні медичні центри дійсно якісну допомогу? Ці питання ставить перед собою будь-яка людина, яка зіткнулася з необхідністю звернутися до лікаря. Особливого значення вони набувають в гінекології. Можна прожити все життя і не звернутися до невролога або ортопеда, але з гінекологом час від часу контактує кожна жінка.

Переваги та недоліки державної гінекології

Основна перевага державної гінекології — доступність. Держава гарантує пацієнткам безкоштовну базову медичну допомогу, а ті послуги, які надаються платно, коштують набагато менше, ніж в приватній клініці.

Інша перевага — більший вибір лікарів. До того ж у великих клініках гінекологи мають великий досвід, оскільки взаємодіють з великим потоком пацієнток.

Часто державні клініки мають кращі можливості в плані вибору методів діагностики й лікування, оскільки необхідне обладнання, як і підготовка фахівців, коштує дорого, й не кожен приватний медичний центр може собі це дозволити.

Недоліки державної гінекології на жаль, загальновідомі. Це й байдужість лікарів, іноді невмілих, іноді вигорілих, і незначний час, що виділяється на одну пацієнтку, це застарілі методики лікування і безконтрольність, що дозволяє гінекологам призначати препарати з недоведеною ефективністю (БАДи, гомеопатію) і лікувати вигадані хвороби, такі як поголівна ерозія шийки матки у молодих дівчат або гарднерельоз.

Переваги та недоліки приватної гінекології

Приватна гінекологія намагається уникнути недоліків, які притаманні державній. Пацієнткам тут приділяють стільки уваги, скільки потрібно, лікарі мотивовані й мають високу кваліфікацію (на роботу в приватні клініки запрошують досвідчених лікарів з державних — це загальносвітова практика). Тут нове обладнання, та й у цілому атмосфера приємніша: медичні центри роблять усе, щоб жінка відчувала себе комфортно.

Основна претензія, яка висловлюється щодо приватної гінекології, це «розкрутка» пацієнток на зайві медичні послуги. На жаль, у деяких клініках це дійсно так. Однак, попри всі ті ж недосконалості контролю, існують два важливих стримувальних фактори: залежність від репутації та від конкуренції. Наприклад, ціни на гінекологічні операції можна поставити будь-які, але якщо у конкурентів вони на порядок нижче, то пацієнтки просто підуть в іншу клініку. Саме репутаційні втрати найчастіше призводять до закриття приватних клінік.

Так що краще?

Неможливо відповісти однозначно. І в державних клініках є відмінні лікарі, що рятують, здавалося б, безнадійних пацієнток, і в приватній клініці прекрасний лікар с усіма можливостями може помилитися з діагнозом або лікуванням. У більшості країн співіснують і державна гінекологія, і приватна, і кожна пацієнтка, орієнтуючись на свої можливості й потреби вибирає, що краще саме для неї.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також