Почали діяти нові правила дорожнього руху

1229 0

Ми у соцмережах:

Почали діяти нові правила дорожнього руху

Сьомого листопада набрав чинності закон про поліцію в Україні і почали діяти оновлені законодавчі акти, які стосуються відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху. На дороги повертається фото— і відеореєстрація порушень, вводиться система штрафних балів, а відповідальність за порушення ПДР закон покладає на власника автомобіля.

авто При фото— і відеореєстрації власника автомобіля автоматично будуть визнавати винним. Тобто не важливо, хто саме сидів за кермом у момент порушення. Якщо власник не згодний з рішенням системи, доведеться оскаржувати його в суді. Інших варіантів не передбачено. Після того як камера зафіксує правопорушення, власнику автомобіля відправлять повідомлення про те, що його оштрафували, а також посилання на сторінку в Інтернеті, де він може подивитися відео або фото порушення. Штраф можна сплатити протягом 30 днів. Або оскаржити протягом 10 днів. Окрім того, у листопаді також почне діяти бальна система покарань. Наприклад, якщо водій перевищить швидкість, це автоматично зафіксує камера спостереження за дорожнім рухом, потім система відправить дані працівникові поліції, який, в свою чергу, повинен визначити власника автомобіля і протягом трьох днів вислати йому інформацію про те, що з нього зняли бали за порушення правил дорожнього руху. Якщо ж водій порушував правила занадто часто і балів у нього не залишилося, то працівник МВС має виписати грошовий штраф і теж відправити повідомлення. Разом з тим, балами можна розплатитися тільки тоді, якщо порушення зафіксовано фото— і відеоприладами. У разі, якщо порушника зупиняє поліцейський, балами розрахуватися не можна. В законі є перелік порушень, на які поширюється бальна система. За кожне з них будуть знімати по 50 балів. Якщо врахувати, що в рік обіцяють давати 150 балів, виходить, що їх вистачить рівно на три порушення.

Список порушень, за які можна розплатитися балами:

  • перевищення швидкості (більш ніж на 20 км за годину, але менш ніж на 50 км за годину);
  • проїзд на заборонний сигнал світлофора або регулювальника);
  • порушення вимог дорожніх знаків та розмітки;
  • порушення правил перевезення вантажів і буксирування;
  • порушення правил зупинки, стоянки або паркування;
  • порушення правил проїзду пішохідних переходів, перехресть і зупинок;
  • проїзд по тротуару або пішохідній доріжці;
  • порушення правил обгону і зустрічного роз'їзду;
  • порушення правил дистанції;
  • порушення правил руху на автомагістралі;
  • порушення правил використання освітлювальних приладів.
Нагадаємо також, відтепер поліція має право викликати евакуатор за порушення правил стоянки та зупинки, щоправда, у випадку, якщо це суттєво перешкоджає дорожньому руху.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також