Погорільці потребують допомоги

4322 0

Ми у соцмережах:

Погорільці потребують допомоги

Чому згоріли будинки й гаражі на Котляревського у місті Костополі , зацікавились депутати міськради.

Позачергова сесія Костопільської райради, розглянувши звернення мешканців вулиці, вирішила звернутися до Головного управління ДСНС в області, аби детально вивчила причини пожежі, яка спалахнула вночі 22 жовтня на вулиці Котляревського,  дії рятувальників та стан технічних засобів під час гасіння. Керівник  19-ї пожежно-рятувальної частини Петро Озарчук теж звернувся до облдержадміністрації з проханням про позачергове скликання комісії з цивільного захисту населення, аби вирішити проблемні питання рятувальників.

Нагадаємо, пожежа знищила в одному господарстві гараж і два будинки - старий та ще не заселений новозбудований, а також гараж та автомобіль Volkswagen Golf 1987 року випуску – в іншому. На щастя, ніхто з людей у вогні не постраждав, але збитки завдано серйозні.

Мешканці вулиці Котляревського стверджують, що пожежники приїхали хвилин через 40 після виклику, та й то без води. Намагалися гасити самостійно водою з колодязів, але марно. Вогонь дуже швидко перекинувся на збудований впритул сусідній гараж, а потім і на обидва будинки, зведені дуже близько до гаражів.

- Ви собі навіть не уявляєте, як це страшно, - розповіла про події на пожежі журналістам газети "Пропозиція" мешканка вулиці Валентина Семенівна. - Коли викликали рятувальників, горів один гараж, а коли вони нарешті приїхали з водою і почали гасити, палали обидва гаражі та обидва будинки. Пожежні рукави у них діряві, з них свистіла вода. А якби тієї ночі дув вітер, то піввулиці могло згоріти! Повірте, таке може трапитися з кожним, тому ми вимагаємо від місцевої влади, прокуратури та правоохоронних органів дати оцінку діями рятувальників на цій пожежі, покарати винних і усунути недоліки, щоб усі ми могли почуватися більш захищеними, ніж зараз.

Натомість  Петро Озарчук стверджує, що у нього є повний хронометраж викликів, дзвінків та його телефонних розмов після одержання повідомлення про пожежу. Каже, що нова пожежна машина з 4-ма тоннами води виїхала на місце за 5 хвилин після виклику, зі швидкістю подачі 60 літрів за секунду запас скінчився за кілька хвилин. Автомобіль поїхав шукати пожежний гідрант, щоб набрати води. У цей момент на пожежу приїхав Петро Озарчук, і жодного пожежного автомобіля на місці справді не було.

- Біда у тім, що у цьому мікрорайоні немає пожежних гідрантів, аби швидко заправити пожежний автомобіль, тож довелося їхати за півтора кілометри до лікарні, а це час, який на пожежі дуже і дуже дорогий, – розповідає Петро Озарчук, - та ще й тиск води у водогоні уночі був надто слабкий, вода не йшла. Прибув ще один наш автомобіль, я викликав також на підмогу пожежну частину «Свиспан-Лімітед». Але й у них вода швидко закінчилася. Брати її з річки немає змоги: до неї немає під’їзду, вона обміліла, та й часу і людей потрібно більше, ніж при роботі з пожежним гідрантом. У стічній канаві, яку називають річкою-смердючкою, води не було взагалі. Я тричі телефонував до диспетчера водоканалу, щоб підвищили тиск води, бо тут пожежа і нічим гасити, проте вода пішла лише після дзвінка до начальника водоканалу.
На той момент, коли пожежні автомобілі нарешті заправилися і змогли гасити вогонь, масштаби пожежі уже були чималі: повністю охопило вогнем два гаражі та два будинки. Новозбудований, в якому ще не жили люди, був обшитий легкозаймистим пінопластом, він спалахнув умить. Швидко загорівся й дуже близько розташований другий будинок, також обшитий легкозаймистим сайдингом. В одному з гаражів, де ремонтували автомобілі, знаходилися газові та кисневі балони, які могли вибухнути. Їх винесли подалі від вогню.

Пожежу змогли локалізувати до шостої ранку, а повністю загасили о 10:45. Після гасіння Петро Озарчук повіз своїх підлеглих до лікарні, аби їх обстежили на стан алкогольного сп’яніння, адже люди звинуватили їх у тому, що приїхали на пожежу без води і п’яні.

- Маю медичний протокол про те, що всі були тверезі, - каже керівник пожежної частини Костополя. - Такі обвинувачення на нашу адресу надходять часто. Тому закликаю охочих в будь-який час навіть приходити до мене додому з алкотестером, я особисто завезу на обстеження, щоб зняти усі звинувачення. П’яних на робочому місці звільню одразу.

Обидвом погорільцям, Віктору Кримінському, в якого згоріли два будинки та гараж, та Вячеславу Снітчуку, а якого згорів гараж та автомобіль, видали довідки про пожежу. Петро Озарчук каже, що вони до рятувальників претензій не мають, про що дали розписки.

- Протягом кількох останніх років я неодноразово звертався до міської ради та «Костопільводоканалу» з проханням влаштувати пожежні гідранти в маловодних мікрорайонах міста: на Хмизах, на Заріччі та на Переменці, куди відноситься й вулиця Котляревського, - каже Петро Озарчук. - За нормами, вони мають бути через кожні 150 метрів (а не через півтора кілометри), і це записано у всіх будівельних та інших нормах. На жаль, їх ніхто не виконує. Гідранти міськрада обіцяла зробити і торік, і цьогоріч, але не зробила, хоча вони коштували б менше, ніж нещодавно укладений асфальт на цій вулиці.

Що стало причиною загоряння, встановить експертиза. Пожежні експерти приїздили на місце, обстежували його й брали необхідні зразки на дослідження. Власники згорілого майна, Віктор Кримінський та Вячеслав Снітчук, чекають на ці висновки, щоб знати напевне, від кого і з якої причини пішов вогонь. Рятувальники припускають, що то не був підпал.

Тим часом мешканці вулиці Котляревського звертаються до всіх з проханням допомогти родині Віктора Кримінського, яка втратила дах над головою. Міська рада обіцяє виділити 25 тисяч гривень, районна – близько 40 тисяч гривень. Але, щоб відбудувати дім, цього надто мало. Небайдужі костопільчани кажуть, що звертатимуться до підприємств, установ та громадян з проханням надати цій родині допомогу.

Допомогти родині погорільців можна, переказавши гроші на картку 5375 4141 0298 9935 UniversalBаnk Кримінський Максим Вікторович. 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також