Показали обличчя російських ІТ-шників, які наводять ракети по Україні

1478 0

Ми у соцмережах:

Показали обличчя російських ІТ-шників, які наводять ракети по Україні

Журналісти Bellingcat, The Insider і Der Spiegel у рамках спільного розслідування встановили особи росіян, які наводять ракети по Україні.

Відомо, що вони є членами підрозділу Головного обчислювального центру збройних сил Росії. Працюють над пуском ракет типу "Калібр", "Іскандер" та "Х-101".

Про це повідомляє The Insider.

Згідно з розслідуванням, більшість імовірних навідників – це чоловіки і жінки віком близько 30 років. Багато хто з них має досвід роботи у сфері інформаційних технологій. 

Безпосереднім командиром підрозділу наведення ракет є полковник Ігор Багнюк. Він служив у військовій частині 29692 під Володимиром, поки його не перевели до Москви для служби у ГОЦ. Нагороджений медаллю «За військову доблесть» 1-го ступеня та за участь у військовій операції у Сирії.

Один із ключових підлеглих полковника Багнюка - Матвій Любавін. Любавін народився у 1992 році, у 2009 році закінчив Нахімовське військово-морське училище в Санкт-Петербурзі, а потім у 2014 році закінчив Військово-морський інженерний інститут у Санкт-Петербурзі за спеціальністю «ІТ-автоматизація систем спеціального призначення».

Усі співробітники працюють із двох місць. Одне – розташоване у штаб-квартирі Міністерства оборони у Москві, інше – у штаб-квартирі Адміралтейства в Санкт-Петербурзі.

Майже всі ймовірні навідники, з якими зв’язувалися розслідувачі, заперечували свою причетність до збройних сил Росії.

Зазначається, що телефонні записи Багнюка та його підлеглих досягла піку за кілька тижнів до ударів 10 жовтня. В останній день перед ударами інженерам-навідникам було зроблено 11 дзвінків. До 2 жовтня дзвінків не було близько двох тижнів, що також узгоджується з відсутністю повідомлень про застосування крилатих ракет. Це свідчить про те, що планування удару 10 жовтня розпочалося приблизно на тиждень раніше, що відповідає розвідувальній інформації, отриманій українською владою. Також це дає зрозуміти, що атака на енергетичну інфраструктуру України не могла бути наслідком підриву Керченського мосту в Криму 8 жовтня 2022 року.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також