Поки депутати голосують, кіоски будують навіть вночі

1431 0

Ми у соцмережах:

Поки депутати голосують, кіоски будують навіть вночі

На вимогу депутатів від фракції «Голос» 24 вересня відбулася позачергова сесія Рівненської міської ради. Скликав її секретар ради Віктор Шакирзян, який за відсутності Олександра Третяка виконує обов’язки міського голови. Депутати мали вирішити, що робити з кіосками, які почали будувати на вулиці Київській. Оскільки інші фракції не запропонували альтернативних рішень, то винесли на голосування проєкт рішення, який розробила фракція «Голос» — про скасування дозволу на встановлення кіосків, який видало управління архітектури. Але за це рішення проголосували лише 19 депутатів. Пізніше не вистачило голосів і для прийняття рішення про повторне голосування з цього питання. Тож повернуться до обговорення ситуації з кіосками на вул. Київській на сесії 30 вересня.

Святослав Клічук, депутат міськради, фракція «Голос»:

— Нашим головним завданням є зупинити будівництво цих кіосків. Ми знайшли пункт у законі, який говорить — якщо кіоски не встановлені протягом шести місяців з дати отримання дозволу, то паспорти прив’язки потрібно анулювати. Адже якщо це будівництво продовжиться, то сумнівно, що хтось в майбутньому знесе ці тимчасові споруди. У Рівному вже були такі прецеденти.

Дмитро Котляров, головний архітектор, депутат фракції «ЄС»:

— Рішення про встановлення кіосків ухвалював колишній заступник начальника управління Андрій Юрков. Це було зроблено до мого приходу в управління. Однак якщо депутати ухвалять рішення, яке зобов’язує мене, як начальника управління, скасувати паспорти прив’язки, то підприємець може його оскаржити у суді. Тоді рішенням суду мене примусять видати нові дозволи на встановлення кіосків, під цим рішенням стоятиме уже моє прізвище, а не Юркова. Хоч я хочу, щоб правоохоронці доганяли не мене, а того, хто видав ці дозволи. Особисто мені відомо, що уже порушено кримінальне провадження. Буде проведено експертизу того, що встановлюють на вулиці Київській. Тобто це кісоки чи капітальна споруда. Також буде перевірка усіх документів.

Василь Харковець, депутат, фракція «Рівне Разом»:

— Нам пропонували підтримати рішення, яке зобов’язувало управління архітектури та містобудування анулювати дозвіл на встановлення кіосків. Є дуже велика пересторога, що наше рішення легко скасували б у суді. Раніше, коли у міста виникали такі проблемні ситуації, то депутати не голосували, щоб когось щось зобов’язати. Рада тоді діяла зовсім інакше. Наприклад, накладала мораторій на встановлення усіх кіосків до з’ясування ситуації. Таке б рішення я підтримав.

Світлана Марчук, голова фракції «Рівне Разом»:

— Особисто я підтримую думку, що територія, де встановлюють кіоски, має бути рекреаційною зоною. Там потрібно облаштувати невеликий сквер. Але тепер зупинити це рішення чиновника важко. Бо цілком імовірно, що будь-яке рішення міської ради може бути скасовано у суді. Тому потрібно напрацювати таке рішення, яке буде правомірним.

Юрій Чаборай, заступник голови фракції «Слуга Народу»:

— Ситуація дуже двояка. У каденцію міського голови Олександра Третяка підприємцю видали документи на встановлення тимчасових споруд. Мене дуже обурює, що це було зроблено кулуарно. Наприклад, на депутатську комісію з питань будівництва це питання не виносилося. Однак тепер наш міський голова говорить, що у цьому винне не його оточення, а попередня влада, яка не має до цього жодного стосунку. Потрібно розуміти, що документи були так видані, що є великий сумнів, що рішення сесії зможе зупинити це будівництво.

Тарас Обоїста, міський депутат з фракції «ЄС»:

— Я підтримував і буду підтримувати рішення про заборону встановлення там кіосків. Адже, на мою думку, це незаконна забудова. Тому на це потрібно реагувати. Тим паче, що на вулиці Київській встановлюють не тимчасові споруди. Тимчасові споруди — це коли щось привезли, а потім забрали. На вулиці Київській залили фундамент та уже підвели воду. Потім до цих споруд ще й підведуть електрику. Це свідчить про те, що ці споруди будуть постійно діючими. Я впевнений, після того, як їх встановлять, відбуватимуться процеси з оформлення кіосків як будівлі. Коли там буде будівля, то з’явиться право на отримання землі. Коли власник будівлі отримає цю земельну ділянку, то тоді зможе побудувати там що завгодно.

Поки депутати думають, чи їм голосувати, в соціальних мережах поширюють відео із вулиці Київської. На ньому видно, що зведення кіосків триває швидкими темпами та продовжується навіть вночі.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також