Поки владі бракує грошей, мешканці віддаленого села «скинулися» на дорогу

3264 1

Ми у соцмережах:

Поки владі бракує грошей, мешканці віддаленого села «скинулися» на дорогу

280 мільйонів гривень, які цього року отримає Рівненщина на ремонти доріг місцевого значення, уже розподілено. Поки обласні посадовці та депутати ділили, на які дороги підуть кошти, на місцях поспіхом виготовляли проектно-кошторисні документації, аби принаймні влітку можна було оголосити тендери. Проте як виявилося, гроші на це мали не всі. У Дубровицькому районі вирішили дірку у місцевому бюджеті закрити за рахунок пожертвувань селян.

Попросили допомогти з грошима на виготовлення проектно-кошторисної документації мешканців Озерська, до якого від траси Дубровиця-Прикладники – понад п’ять кілометрів поганої дороги.

Район має отримати близько 10 млн грн на ремонти місцевих автошляхів і більшість суми піде на ремонт відрізка дороги до села Велюнь, що в окрузі депутата від БПП Віталія Суховича.

Його колега по фракції Микола Лобчук наполіг, щоб частина суми перепала і на дороги, якими користуються його виборці: до Озерська та Сварицевичів. Але якщо в останньому гроші на виготовлення проектно-кошторисної документації є у сільському бюджеті, то у Лісівської сільради, в яку входить Озерськ, 70 тис. грн не знайшлося.

На зборах селянам зазначили, що допоможуть з грішми спонсори та лісництво, а заодно попросили долучитися і мешканців села, аби цього року зробити хоча би частину розбитої дороги. Власники автомобілів погодилися і здали у середньому по півтисячі гривень.

Анатолій Серко з односельцями днями самотужки латали дорогу на вулиці Озерська

Анатолій Серко, сільський депутат від Озерська:

- Багато років ми страждаємо від бездоріжжя. Власники автомобілів у селі більше часу в СТО проводять, аніж їздять, ще й цього року у нас реорганізують школу – стане дев’ятирічкою і старшокласників довозитимуть в опорну школу в іншому селі. Автобус є, а дороги немає.

Коли дізналися про шанс отримати фінансування на її ремонт, почали шукати кошти на проектно-кошторисну документацію. Фірма «Орбіта» погодилася зробити проект та експертизу за 70 тис. грн (інші пропонували 90-120 тис. грн.), але у сільському бюджеті маємо тільки 45 тис. грн. вільних залишків, 15 тис. з яких вже передбачили на апаратуру для будинку культури.

У районній раді сказали, що сподіватися на їх підтримку не варто – у них не вистачає коштів на виплати зарплат бюджетникам, з області теж прийшла відмова. Спонсорів як таких у нас немає. Власники магазинів, маршрутки, що їздить до села, та орендар паїв пообіцяли допомогти, але невеликими сумами, лісгосп дасть 10-15 тис. грн, думаю, але грошей все одно бракуватиме.

Тому на сходах села ми порадилися і вирішили, що мешканці також долучаться. У нас є 63 людини, що мають транспортні засоби, вони позитивно відгукнулися на пропозицію здати кошти. Вирішили, що збиратимуть гроші депутати – під відомості.

Якщо у нас буде проектно-кошторисна документація, матимемо шанси отримати гроші на ремонт дороги вже й цього року. Ні – наступного.

Відкладати цю справу, як на мене, не варто. Коли Озерськ об’єднається у велику ОТГ, вибити кошти для нашого невеликого села буде не менш складно. А нам потрібно думати про наших дітей, яким доведеться їздити на навчання в інше село.   

Як зазначає директорка обласного департаменту фінансів Лідія Біляк, законодавство передбачає можливість для місцевих мешканців долучитися до фінансування певних робіт.

Але для того, щоб кошти пішли саме на проектно-кошторисну документацію, потрібно, аби сільська рада мала затверджену сесією програму щодо будівництва та ремонту доріг, в якій би були передбачені різні джерела фінансування, зокрема і графа «інші надходження, не заборонені законодавством».

У такому разі кошти від селян могли б проходити як благодійні внески, але сплачувати люди повинні були б особисто – на спеціально створений рахунок сільради. Як зазначає пані Біляк, навіть якщо проектно-кошторисну документацію виготовити не вдалося б за певних обставин, зібрані гроші не зникли б, а лишилися на спецрахунку.

У Дубровицькому районі, втім, уже є практика таких сільських пожертвувань: кошти зараховують до бюджетів як спонсорську допомогу.

Микола Лобчук, депутат від округу, ідею сільради не підтримав:

- Збирати з селян гроші – поганаініціатива. Це мають робити за рахунок сільського або районного бюджетів. Коли розмовляв з представниками Сварицевицької та Лісівської сільрад, то говорив, що їм потрібно виготовити проектно-кошторисну документацію протягом двох тижнів, аби отримати фінансування на ремонт доріг цього року.

У Сварицевичі, знаю, вже приїздив проектант. А проект на Озерськ не встигнуть точно зробити, якщо ще й гроші збиратимуть з людей. Ще й потім проблеми матимуть, що кошти взяли, а дорогу не зробили. Нехай вже краще пишуть листа до райдержадміністрації з проханням допомогти з фінансами на проектно-кошторисну документацію, оскільки сільрада – дотаційна. Голова РДА мав би сам проявити ініціативу, але він пасивний.

Якщо цього року кошти на ремонт дороги до Озерська виділено не буде, то принаймні ділянку порівняємо грейдером лісництва – домовляюся про це з Віталієм Суховичем.

До слова, у сусідніх Зарічненському та Рокитнівському районах були випадки, що ремонтували дороги за свої гроші місцеві бурштинокопачі. Але подібних ініціатив – зібрати кошти з громади на ремонт – в області не пригадують.

Алла САДОВНИК.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також