Поліщук про переваги ОСББ

1532 0

Ми у соцмережах:

Поліщук про переваги ОСББ

У Рівному вже створено близько 520 ОСББ з 1220 усіх багатоквартирних житлових будинків міста. Іншими словами, майже 50% мешканців багатоповерхівок самі відповідають за умови свого проживання. Тим не менш, мешканці близько 20% будинків Рівного ще не визначилися з формою управління будинком та перебувають на обслуговуванні двох жеків — «Галицького» та »Покровського».

Незважаючи на це, близько третини багатоповерхівок Рівного обслуговують управляючі компанії, які створили на базі колишніх жеків «Сонячного», «Західного» та «Перспективного». Це стало можливим, бо міська рада надала їм в оренду цілісні майнові комплекси житлово-комунальних підприємств за умовні 2% річних. До слова, управляюча компанія «Рівне Дім Сервіс», вигравши конкурс на право оренди, сплачує до місцевого бюджету 8,88% оренди від оціночної вартості ЖКП.

Зараз працівники управляючих компаній, щоб отримати будинки в управління, розповідають їхнім мешканцям неправдиві байки. Наприклад, що розмір внеску на утримання будинку в ОСББ вищий, і організувавшись в ОСББ, його мешканці не матимуть права на субсидію. Однак вартість утримання квадратного метра житлової площі розраховується як в ОСББ, так і в УК з числа послуг, які входять в тариф. Більше того, в ОСББ самі мешканці визначають, скільки коштів йтиме, наприклад, на прибирання прибудинкової території, а в управляючих компаніях такі послуги зазвичай мають сталі цифри для усіх будинків. Щодо відшкодування субсидій, то органи місцевого самоврядування, отримавши державну субвенцію на відшкодування оплати комунальних послуг, розподіляють гроші між суб’єктами ринку комунальних послуг відповідно до числа субсидіантів незалежно від форми управління будинком.

Наведу кілька основних переваг, які отримують мешканці будинків, організувавшись в ОСББ:

— участь у муніципальній програмі сталого розвитку, де 65% коштів на реалізацію проектів з покращення житлових умов у багатоквартирних будинках дає місто, а мешканці збирають тільки 35%;
— управління власними коштами, можливість їхнього накопичення;
— вибір виконавців та контроль за якістю виконання робіт з ремонту, обслуговування будинку та прибудинкової території;
— отримання «теплих кредитів» за рахунок державного бюджету, що дає змогу мешканцям будинків заощаджувати від 20% до 60% вартості матеріалів з утеплення стін та даху будинку, заміни вікон, влаштування вузлів обліку теплової енергії тощо;
— самоорганізація мешканців для вирішення спільних проблем з благоустрою спільного середовища проживання.


Тому в будинках, де створено ОСББ, підвищується рівень надання житлово-комунальних послуг, а їхні мешканці, залучивши кошти з державного та місцевого бюджетів, можуть суттєво поліпшити умови свого проживання.

З питань створення та функціонування ОСББ звертайтесь у мою громадську приймальню за телефоном: (068) 037-75-76.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також