Поліську дудку-викрутку, яку досі виготовляють на Поліссі, визнали національною культурною спадщиною України

920 0

Ми у соцмережах:

Поліську дудку-викрутку, яку досі виготовляють на Поліссі, визнали національною культурною спадщиною України

Це давній музичний інструмент, який побутував у північних районах Рівненщини. Його традиційно виготовляли з сосни, викручуючи серцевину дерева. Тому така дудка й отримала назву «викрутка». Раніше інструмент був поширений у багатьох селах Полісся. А зараз зберігся лише в кількох громадах.

Найкращим знавцем цієї традиції є літній мешканець села Переброди Сарненського району Гарасим Хомич. Він навчив робити дудку-викрутку багатьох етнографів та виконавців народної музики, повідомляє Рівненська ОВА.

Рівненський обласний центр народної творчості спільно з носіями традиції, етнографами, дослідниками культурної спадщини регіону підготували облікову картку елемента. І за рекомендацією Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України, його внесли до Національного реєстру під узагальненою назвою «Поліська дудка-викрутка: традиції виготовлення та гри».

- Культурна спадщина - це ідентифікатор національної свідомості, визначник надбань народу, етносу. Сьогодні Міністерство культури та інформаційної політики України акцентує увагу на збереженні та охороні як матеріальної, так і нематеріальної культурної спадщини. Адже окупанти намагаються знищити пам'ять народу, розграбовуючи цінності, руйнують пам'ятки архітектури, викорінюють традиції. Багато народних майстрів виїжджають за кордон, відповідно, переривається традиція, яка може з часом відійти в небуття. Наше завдання - зберегти для нащадків на законодавчому рівні те, що плекали та передавали з покоління в покоління віками», - прокоментувала начальниця управління культури і туризму РОДА Любов Романюк.

Тим часом дудка-викрутка є унікальним інструментом саме Поліського краю, вважає директорка Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська.

- Оскільки більшість дослідників інструментальної музики зосередили увагу лише на карпатському сопілковому виконавстві, то нам дуже важливо зберігати і це надбання нашого краю. Ми плануємо знаходити можливість розповідати про дудку-викрутку в школах, коледжах, на фестивалях, проводити майстер-класи, - розповіла Ірина Рачковська.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також