Поліцейські пачками продавали арештовані фальшиві гроші

5033 0

Ми у соцмережах:

Поліцейські пачками продавали арештовані фальшиві гроші

Вступивши у змову зі злочинцями, правоохоронці "винесли" арештовані підроблені євро з камери схову і збували їх в обмінниках Рівненщини та Волині.

Сайт "ВСЕ" ексклюзивно розслідував схеми збуту фальшивої валюти.

15 вересня 2014 року по вулиці Київській, що у Рівному, зловмисники намагалися збути підроблені 42 тисячі євро. Тоді на місці події їх було затримано. Кошти було вилучено. Кожну з купюр у 200 євро промарковано відповідною печаткою і поміщено до камери схову доказів НДЕКЦ у Рівненській області. Пройшло близько 4 років. Одного із винуватців події було покарано, а інший безслідно зник. Втім, гроші з камери схову теж зникли. І через 4 роки почали з'являтись в обмінниках невеликими частинами.
Купюри частинами
3 вересня 2018 року в селищі Вишнів, що на Волині, відбулось затримання зловмисника за спробою збути підроблених 5 купюр номіналом у 200 євро. Однак, це були не просто підроблені гроші, а з печатками НДЕКЦ у Рівненській області. Нині розслідування за даним фактом триває, про що повідомляють ГУНП у Волинській області. Належним чином про вилучені гроші, що мали б бути у сховку — повідомили й керівництво Рівненського ГУНП.  Однак, даний факт зовсім не обурив ГУНП у Рівненській області, а кошти успішно продовжували збуватись.

Одними з постраждалих на Рівненщині стали родина Гайдурів. Вони є власниками кількох обмінних пунктів. 15 вересня в одному з обмінників зловмисникам вдалося обміняти 1600 євро. До поліції родина не звернулись, адже зовсім не мали доказів хто міг скоїти такий злочин. Втім, печатки НДЕКЦ на підроблених купюрах помітили.

Згодом, у грудні трапилась така ж ситуація, однак камери спостереження зафіксували зловмисника. Тоді до правоохоронців таки звернулись. Кошти в обміннику збував Дем'ян Романович разом зі спільниками. Саме його зафіксували камери відеоспостереження. Він і підбурював інших злочинців збувати частинами кошти в різних пунктах обміну валюти.
 
 
Була ще й третя спроба. Родина Гайдурів затримали іншого збувача. Викликали поліцію, однак як згодом дізнались - його відпустили. Цього разу був Козак. Втім, як повідомляють, нині він теж знаходиться під слідством.

"На купюрах видно печатки, що підтверджують — кошти є вилученими. Ознаки підробки на євро дуже помітні. Видно, що це гроші з однієї партії які вже давно "гуляють"" - розповідає потерпілийІван Гайдур.
 
Чіткі продумані плани обміну підробленої валюти просто вражають. Родина Гайдурів влаштували на роботу Катерину Заводницьку. Дівчина не викликала жодних підозр. Однак, як виявилось згодом, вона в стосунках з Дем'яном Романовичем і мають вони подругу Наталію Сірман. Ця група продумала хитрий план. Катерина розповіла Дем'яну коли в приміщенні погано працювали камери через перебої інтернету і він спільно з Наталією обміняли кошти в обміннику. Очевидно сподівались на те, що жодних підозр не викличуть, а касирці пробачать необачність під час обміну євро.
 

Наталія Сірман з Катериною Заводницькою. Фото з Інстаграм

Згодом, Дем'яна Романовича таки заарештували та відправили у СІЗО. Автомобілі на яких відбувався збут валюти знаходяться під арештом. Незабаром у Рівненському міському суді вирішуватиметься доля арештованого майна.
 
Згідно з відкритими реєстрами Дем'ян Романович раніше працював у правоохоронних органах. Проживає у Рівному та є помічником одного з депутатів Рівнеоблради. Його рідна сестра Віталіна також є працівницею правоохоронних органів. Власники обмінників ще до затримання Дем`яна зв'язувались з патрульною поліцейською, втім жодної допомоги вона постраждалим не надала. Нині дівчина доводить у суді, що долари вилучені за місцем прописки її брата, та її проживання - належать саме їй. Під час відкритого судового засідування зухвало здійснювала тиск на журналістку вимагаючи не фіксувати її особу, чим перешкоджала журналістській діяльності.
 

Дем`ян Романович

Важливо, сам Дем'ян доступу до коштів у камері схову не мав. Туди міг зайти лише помічник слідчого по справі 2014 року. Ним був Дмитро Штогрин. Він відповідав за цінності у камері. Власне, журналісти сайту "ВСЕ" стали очевидцями, що юнак був не лише відповідальним за кошти у камері, а й "правою рукою" заступника начальника ГУНП у Рівненській області Олександра Панасюка
Журналістам сайту "ВСЕ" вдалось поспілкуватись з Дмитром, однак від коментарів він відмовився, побоюючись критики з боку керівництва:
 
"Вибачте, я не можу коментувати дану справу, аби не погіршити ситуацію," - повідомив помічник слідчого Дмитро Штогрин.
 
Як повідомили у ГУНП Рівненської області - слідство по справі службової недбалості наразі проводиться в Державному Бюро розслідувань:
 
"За нашими матеріалами розпочато розслідування у ДБР. Коли ми дізнались, що гроші зникли, то була проведена інвентаризація і встановлено факт відсутності речових доказів. Одразу направили матеріали. Стосовно Дмитра Штогрина провели службове розслідуванняі документи будуть направлені на атестаційну комісію для вирішення питання щодо звільнення правоохоронця." - коментує заступник начальника ГУНП у Рівненській області Олександр Панасюк.
 
Вже понад 3 місяці ДБР намагається встановити всіх причетних до злочину. Втім не зрозуміло чому ще у вересні, коли на Волині були офіційно вилучені одні з перших фальшивих купюр - ГУНП Рівненської області не почали бити на сполох. Чому матеріали були направлені лише тоді, коли у підприємців увірвався терпець, адже фінансові втрати перейшли рамки розумного. У цій історії ще безліч запитань і ймовірних зв`язків. Однак, факт лишається одним - через злочини правоохоронців постраждала величезна кількість невинних людей. 

У матеріалі використані фото із соціальних мереж, скан копії відповідей на інформаційні запити, власні фото. Фотоколаж - Юрій Дюг. Інформація частково з відкритих реєстрів.

  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також