Поліція йде у наступ! На земельному фронті у Рівному поки без змін

2276 0

Ми у соцмережах:

Поліція йде у наступ! На земельному фронті у Рівному поки без змін

Земельна ділянка на вулиці 16 Липня в Рівному, що навпроти діагностичного центру, — останній бастіон міської влади, яка на словах хоче збудувати там щось корисне для міста. Колись міськрада Рівного відмовилась від наміру здійснити вже оплачений проєкт побудови на цій землі концертно-виставкового комплексу, але віддати ділянку під забудову теж не поспішає. Колись на це місце поклало око обласне управління СБУ, але тоді не вигоріло. Тепер у наступ пішла поліція, де, як відомо, працюють найбільш знедолені громадяни, які вкрай потребують безплатних квартир. Звісно, у самісінькому центрі міста. Прокурори виявилися менш нахабними за поліціянтів і попросили землю на околиці — на Ювілейному поміж Соборною та Корольова. Наступна сесія міськради ніби має відмовити нахабній поліції та піти назустріч більш скромній прокуратурі. Але хто знає — може, обласна поліція має якісь не відомі нам аргументи?

Першими інтерес до землі виявила прокуратура Рівненської області. На земельній комісії представник прокуратури бідкався, що після об’єднання районних прокуратур близько півсотні працівників змушені були переїхати до Рівного. Щоб допомогти своїм працівникам, прокуратура просить під забудову 1,1 гектара в районі вулиць Соборної та Корольова. Потім надійшло звернення від Головного управління поліції у Рівненській області, яке просить віддати під забудову 44 сотки на вулиці 16 Липня, де зараз облаштували автостоянку. Саме цю земельну ділянку для схожих потреб у 2015 році просила СБУ Рівненщини, на що отримала відмову. Взамін депутати попереднього скликання віддали есбеушникам понад три гектари землі в районі вулиць Гагаріна та Гайдамацької. Розглянути ці питання міська рада планує на сесії, яка відбудеться наприкінці травня.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Земельна ділянка на вулиці 16 Липня є доволі ласим шматком. Адже ще у попередньої каденції міської ради просили цю землю. Узагалі є багато претендентів, які хотіли б отримати цю земельну ділянку. Але вона наразі належить громаді міста. Тому в мене є своє бачення, що з нею робити. На мою думку, центральна частина міста повинна бути насичена соціальною або адміністративною інфраструктурою. Однак не житловою забудовою, якої у нас уже достатньо. Для мене це принципово і важливо. Тому на цій земельній ділянці у майбутньому може з’явитися платна парковка або інші об’єкти, проте не багатоквартирна забудова.

Святослав Стельмащук, депутат фракції «Рівне Разом»:

— Нам відомо, що на житловій черзі обласної прокуратури перебуває 59 службовців. Вільна земельна ділянка на вулиці Соборній та Корольова знаходиться поряд із житловою забудовою, тому там можна звести будинок від 4 до 9 поверхів. На мою думку, це питання можна підтримати. Адже прокуратура сама шукатиме компанію-забудовника та контролюватиме хід будівництва. Тому якихось махінацій там не буде. Однак ключовим для мене у цій історії є те, що три квартири в майбутній новобудові отримають сім’ї загиблих в АТО. За моєї пам’яті таке у Рівному було лише раз, коли забудовник на Щасливому подарував квартири сім’ям героїв Небесної Сотні. Окрім цим трьох квартир, ще 14 інвестор має віддати для прокуратури. Разом виходить 17 квартир. А тепер давайте порахуємо: в середньому одна квартира коштує близько 50 тисяч доларів. Якщо накласти це на 17 квартир, то виходить інвестиція у 850 тисяч доларів. Навіть якщо продати цю землю на аукціоні, то не досягти такого ефекту.

Мар’ян Года, голова земельної комісії, фракція «За майбутнє»:

— Особисто я проти цих двох питань. Прокуратура у нас колись просила ділянку на вулиці Толстого, а в результаті вийшла схема. Зараз там біля музею стоїть багатоповерхівка, проте жодної квартири у ній прокурори не отримали. Хай спочатку на Толстого поселяться, а тоді щось просять у міста. Щодо ділянки на вулиці 16 Липня, то питання доволі нашуміле серед депутатів. Це жирна земельна ділянка, яка свого часу цікавила СБУ. Але моя позиція ні тоді, ні зараз не змінилася. Я категоричне проти. Вважаю злочином проти міста віддавати таку земельну ділянку під житло. Правильно буде розробити для цієї земельної ділянки детальний план забудови території, щоб закріпити за цією землею ділову зону. Це питання потрібно вивчати разом із «Русаною». Адже, на мою думку, старе приміщення, що поруч, ніякої історичної цінності не має. Його чомусь всупереч усьому зробили пам’яткою архітектури. Взагалі у цьому районі потрібно зробити шикарну ділову забудову.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також