Обласна рада знову роздасть мисливські угіддя

3105 0

Ми у соцмережах:

Обласна рада знову роздасть мисливські угіддя

Підприємці, кооперативи і лісівники розбирають «збиткові» землі та ліси на Рівненщині. Одразу п’ять приватних організацій хочуть взяти у користування мисливські угіддя на Рівненщині. Дозволи надаватиме їм на сесії 18 травня обласна рада. Приватним мисливцям віддають, зокрема, ті землі, від яких начебто добровільно відмовляються держлісгоспи через збитковість їхнього утримання. Віталій Сухович, начальник облуправління лісового та мисливського господарства, заявляє, що є намір віддати всі мисливські угіддя у приватне користування.

Першим, за що голосуватимуть на сесії депутати, буде проект рішення про припинення права користування мисливськими угіддями Дубенському лісгоспу — «на підставі добровільної відмови користувача». Йдеться про 606 гаМирогощанського лісництва та 7,6 тис. га Смизького. Усю територію, а це 8,2 тис. га, віддадуть у користування на 25 років товариству «Мисливські угіддя Буща», створеному у 2016 році й зареєстрованому на дубенського бізнесмена Миколу Міськевича.

У Рокитнівському районі 13,8 тис. га мисливських угідь на чверть століття віддадуть спеціалізованому сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу «Сехівський». Ідеться про землі Єльнівського, Сехівського лісництв і Томашгородської сільради. «Сехівський» — не нове у районі підприємство. У 2003-му кооператив отримав у 49-річну оренду 5,6 тис. га землі для лісозаготівель, проте діяльність так і не розпочав. Натомість на орендованих землях активно видобували бурштин. Три роки тому кооператив викупили кияни, а позаторік на нього до суду подала прокуратура з вимогою розірвати договір оренди через невиконання його умов.

«Сехівський» пов’язували з екс-головою Рівненської ОДА Віталієм Чугунніковим. Адже серед співзасновників кооперативу є Олександр Тимченко, помічник п. Чугуннікова часів нардепства. Окрім нього, кооперативом нині ще володіє киянин Анатолій Крюков. Пани Крюков і Тимченко стали також власниками ТзОВ «Артіль Сехи», що спеціалізується, серед іншого, на видобутку корисних копалин та виробництві ювелірних виробів. Олександр Тимченко разом з Антоніною Черниш, яка була раніше у співзасновниках «Сехівського», також були офіційними власниками ТзОВ «Бурштин Полісся 2». Додамо, що серед власників «Сехівського» був і Костянтин Негода, колишній помічник першого заступника глави Адміністрації президента Віталія Ковальчука.

Ще трьом мисливським товариствам обласна рада надасть додатково угіддя до тих, що вони вже отримували раніше. Громадській організації «Мисливсько-рибальський клуб «Малушка», що належить працівникам Березнівського лісгоспу, додатково нададуть 929 га Малуського лісництва у Березнівському районі. Загалом організація матиме 4,5 тис. га у районі. Серед співзасновників «Малушки» — головний лісничий Березнівського лісгоспу та депутат райради від «Народної партії» Олександр Галагуз, екс-керівник лісгоспу, а нині бізнесмен Микола Олексієвець, його син, нинішній директор лісгоспу, Олег Олексієвець, працівник лісгоспу Тимофій Саванчук та колишній працівник лісгоспу і екс-депутат районної ради Анатолій Чмут.

Додаткових 5,3 тис. га Степангородського лісництва одержить Володимирецька районна організація Українського товариства мисливців та рибалок і матиме 87 тис. га на території практично всіх сільрад району. Належить організація Михайлові Бурмі, підприємцю та братові лісника Миколі Вороб’ю, володимирчанину Віталію Нестерчуку та директору обласної організації УТМР Ігорю Бреничу.

Окрім того, майже чотири тисячі гектарів додатково отримає обласна організація УТМР на території Кораблищенської сільради Млинівського району, Головинської та Мирненської сільрад Костопільського району та Привільненської у Дубенському. Загалом обласна організація володітиме 338,3 тис. га мисливських угідь на території Рівненщини. Бенефіціаром її є Ігор Бренич.

Відповідно до проектів рішення, приватні мисливські господарства повинні будуть вкладати кошти у «відтворення дикої фауни», створити єгерську службу та позначити територію угідь. А ось відшкодовувати місцевим селянам шкоду, завдану дикими тваринами, зокрема кабанами, обласна рада тільки рекомендує у своєму рішенні.

Віталій Сухович, начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства та депутат обласної ради від БПП:

— Лісгоспи не мають стільки коштів, аби утримувати мисливські угіддя, бо це дуже затратно. Тож ми хочемо, щоб усі мисливські угіддя відійшли до приватного сектора, який, окрім того, що дбатиме про угіддя, ще й допомагатиме лісгоспам і місцевим громадам. Наголошу, що йдеться про передачу у користування на певну кількість років лише мисливських угідь. Будь-яких обмежень для місцевих мешканців щодо збору ягід чи грибів немає. Єдині, кого не пускатимуть на територію мисливських угідь, — браконьєри.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також