Помер легендарний Борис Патон

1135 0

Ми у соцмережах:

Помер легендарний Борис Патон

Сьогодні, 19 серпня, на 102 році життя помер український науковець Борис Патон.

 Як повідомляє «zaxid.net», Патон лікувався в Інституті кардіохірургії ім. Амосова через численні захворювання серця. Причиною смерті стала зупинка серця.

«Металург, інженер, винахідник, науковець, викладач. Перший нагороджений званням Героя України. Академік. Геній. Легенда. Є багато слів, якими можна описати Бориса Євгеновича Патона. Однак немає таких слів, які повною мірою могли б розкрити масштаб його постаті. І масштаб тієї втрати, якої сьогодні зазнала наша країна. У віці 101 року від нас пішов великий українець», – написав на Facebook президент Володимир Зеленський.

Біографія

Борис Патон – український науковець у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук (1952), президент НАН України (з 1962), перший нагороджений званням Герой України (1998).

Народився 27 листопада 1918 року в родині професора Київського індустріального інституту Євгена Патона. Закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю інженер-електрик, захистив кандидатську і докторську дисертації. Він виступив автором понад тисячі наукових публікацій і понад 400 винаходів.

Його головні наукові дослідження присвячені процесам автоматичного і напівавтоматичного зварювання під флюсом, розробці теоретичних основ створення автоматів і напівавтоматів для дугового зварювання і зварювальних джерел живлення, управління зварювальними процесами.

У 1953 році очолив Інститут електрозварювання імені Є. О. Патона. Звання Героя України отримав за самовіддане служіння науці, визначні досягнення в галузі зварювання та спеціальної електрометалургії, які сприяли визнанню й утвердженню авторитету вітчизняної науки у світі.

З 1962 року очолював НАН України.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також