Помер Рей Бредбері

3738 0

Ми у соцмережах:

Помер Рей Бредбері

У США на 92-му році життя пішов з життя всесвітньо знаменитий письменник-фантаст Рей Бредбері. Онук письменника, Денні Карапетян, котрий повідомив про смерть дідуся, сказав, що зараз він сподівається почути слова співчуття від "усіх людей, на кого вплинула творчість Бредбері, котрий продовжує жити в літературі, театрі, кінофільмах, але що важливіше, залишається в серцях і думках усіх тих, хто знайомий з його творами”. "Читати його — значить бути з ним знайомим. Він був найбільшою дитиною, яку я будь-коли знав", — сказав Карапетян.

Бредбері одержав всесвітню популярність після публікації роману "451 градус за Фаренгейтом". Його називають одним із найкращих письменників-фантастів і основоположником багатьох традицій жанру. Класик світової фантастики говорив: "Щоб дожити до 90 років, потрібно дуже любити життя". "Я любив і люблю кожен день мого життя. Я пам'ятаю, як я народився, і навіть пам'ятаю себе в утробі матері. Хочу, щоб ви озирнулися назад у своє минуле. Можливо, ви зможете стати такими ж великими любителями життя, як і я. Сенс життя — у любові. Це мій вам подарунок", — говорилося в тексті наказу, розміщеного на Інтернет-порталі Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі до 90-річчя письменника. І в 90 років Рей Бредбері, як і раніше, починав день з того, що сідав писати, відкладаючи інші справи на потім. Літератор був упевнений, що кожна нова розповідь продовжує йому життя. Його останній роман вийшов у 2006 році, майже щорічно виходили збірки нових розповідей. Ще одне захоплення Бредбері — архітектура: разом з архітуктором Йоном Жерде він побудував у каліфорнійському Сан-Дієго торговельний центр, який став найпопулярнішим магазином міста. Твори Бредбері, котрий добився особливої майстерності в жанрах оповідання й повісті, перекладені на багато мов світу. У своїх роботах письменник віддавав перевагу дослідженню психологічного стану героїв, хитросплетінням життєвих ситуацій, а не дії. Особливу славу принесли йому "Марсіанські хроніки", "451 градус за Фаренгейтом", "Вино з кульбаб". Деякі твори Бредбері екранізовані. За все життя він написав понад 400 оповідань і 13 великих творів. Заслуги письменника відзначені національною медаллю мистецтв США й іменною зіркою на Алеї слави Голлівуду. Він був володарем кількох нагород в галузі фантастики (Неб'юла — 1988, Х'юго — 1954), а також безлічі загальнолітературних премій. В останні роки життя письменник проживав у Лос-Анджелесі.

Рей Бредбері — відомий письменник, котрий не поступив до коледжу Рей Бредбері народився 22 серпня 1920 року в містечку Уокіган, штат Іллінойс. Повне ім'я — Раймонд Дуглас Бредбері (друге ім'я на честь знаменитого актора Дугласа Фербенкса). Батько — нащадок англійців-першопоселенців. Мати — шведка за походженням. У 1934 році родина Бредбері перебирається в Лос-Анджелес. Дитинство і юнацтво письменника пройшли в часи Великої депресії, коштів на університетську освіту в нього не було. Однак відсутність подальшої освіти не сильно зашкодила йому, що підтверджується в статті Бредбері "Як замість коледжу я закінчив бібліотеки, або Думки підлітка, котрий побував на місяці в 1932-му". "Бібліотеки мене виховали. Я не вірю коледжам і університетам, а вірю в бібліотеки... Я одержав освіту в бібліотеці, не в коледжі", — говорив великий фантаст. Будучи молодим, він продавав газети, потім кілька років жив за рахунок дружини. Розповіді Бредбері почали публікуватися в дешевих журналах, що друкували безліч фантастичної прози, часто і не дуже якісної. Першим успіхом американського письменника стала збірка розповідей "Марсіанські хроніки". Коли Рей віз цю збірку у Нью-Йорк до літагента Дона Конгдона, у нього не було грошей на потяг: довелося їхати автобусом. В другій поїздці в Нью-Йорк його вже наздогнали шанувальники його творчості: під час зупинки в Чикаго вони хотіли одержати автограф у першому виданні "Марсіанських хронік". Протягом 1950-х років у Бредбері вийшло відразу кілька творів, які користуються успіхом і в сучасних читачів, зокрема, роман "451 градус за Фаренгейтом" і повість "Вино з кульбаб". Розповіді ж становлять найбільшу за обсягом частину творчості Бредбері. У них же міститься, напевне, все те, за що Бредбері люблять, цінують і визнають метром літератури. Не применшуючи значення великих, "серйозних" творів, повістей і романів, варто визнати, що саме в цій формі літературної творчості письменник досяг найбільшої майстерності. За словами письменника, за життя він написав понад 400 оповідань. Деякі з них стали основою для більших творів. Деякі можна об'єднати в цикли за тематикою і за героями, які кочують з одного оповідання в інше. Багато творів Бредбері екранізовано. Так, у 1966 році було знято фільм за "451 градус за Фаренгейтом". Режисером був Франсуа Трюффо. Кінематографісти також зверталися до оповідань письменника. На американському телебаченні виходили також міні-серіали, поставлені за розповідями Бредбері. Все життя Рей Бредбері не розлучався з однією жінкою — Маргарет. Вони одружилися 27 вересня 1947 року. У них народилося чотири дочки (Беттіна, Рамона, С'юзен, Олександра). Маргарет протягом кількох років багато працювала, щоб Рей міг невідривно працювати над книгами. Вони разом прожили довге життя. Маргарет померла 24 листопада 2003 року.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також