Пообіцяв і… забув: така позиція уряду щодо молодіжного кредитування

2246 1

Ми у соцмережах:

Василь Шевчук

В Україні досі діє програма пільгових кредитів для молодих сімей та одиноких людей до 35 років. Тим, у кого немає дітей, держава мала б видавати кредити під 3% річних, решті — без відсотків, а то й навіть з компенсацією частини вартості житла, якщо дітей кілька. Проте фінансування на такі «казкові» умови держава не дає, пропонуючи «альтернативу» як у банку.

У Рівному однокімнатну квартиру в новобудові можна придбати від 18 тис. доларів. На дві-чотири тисячі дешевше коштують найбільш економні однокімнатні квартири на вторинному ринку. До 2017 року найактивнішими скупниками нерухомості у місті були бурштинокопачі та заробітчани. За останні півтора року попит на житло, як і на бурштин, зменшився, проте ціни суттєво не знизилися.

Кредити на житло в Європі чи США банки надають під 2-5% річних, в Україні — починаючи з 20%. До прикладу, якщо ви візьмете у банку 400 тисяч гривень (доларові кредити на сьогодні не видають), то за перші два роки виплатите не менше 150 тисяч гривень… відсотків. А за усі десять років - 416 тис. грн відсотків.

Пільговий кредит від держави, якби на програму виділяли гроші, дозволив би молодим сім’ям оформити позику і щомісяця сплачувати суми, еквівалентні оренді житла на ринку.

— На програму пільгових кредитів на цей рік коштів не передбачать, — розповідає Василь Шевчук, директор Рівненського регіонального управління Держмолодьжитла. — Будуть профінансовані за рахунок держбюджету дві інші програми — «Доступне житло» та «Кредит зі статутного капіталу». Скористатися програмою «Доступне житло» можуть не лише молоді сім’ї, а всі, хто потребує житла чи покращення житлових умов. Держава компенсує 30% вартості житла, надаючи безповоротну допомогу. Для воїнів АТО та переселенців — 50%. Торік ми надали 2,7 млн грн такої допомоги для сімох родин.

Зареєструватися у чергу на отримання такої допомоги можна на сайті регіонального управління. На цей рік передбачена з бюджету така ж сума на Рівненщину, як і торік, тобто ще сім родин отримають кошти. За словами Василя Шевчука, черга — електронна і контролюється у Києві, тож вплинути на неї ніхто з працівників управління не в силі. Наразі у черзі на допомогу від держави — більше сотні людей. Якщо чиясь черга підійде, але він цього року не матиме 70% суми, тоді допомогу нададуть наступному у списку, а той, хто пропустив, буде першим у наступному році.

Є і вимоги до тих, хто хоче скористатися програмою. По-перше, житло буде обмеженим у розмірах — 21 м2 на кожного члена родини і додатково 10,5 м2 на всю сім’ю. Тобто якщо у родині двоє членів, то вони зможуть отримати 30% безповоротної допомоги на квартиру площею 52 м2. Окрім того, ціна за «квадрат» не повинна перевищувати 14,5 тис. грн за квадратний метр, якщо йдеться про житло у Рівному. Таким чином виключають з переліку елітне житло.

Також не можуть отримати позику багаті родини, принаймні ті, які офіційно заробляють більше трьох середньомісячних заробітних плат на кожного члена родини. А ще претендувати можуть лише ті сім’ї, які взагалі не мають житла, або тісняться у невеликих приміщеннях, де на кожного члена родини менше 13 «квадратів», або ж стоять у квартирній черзі. Подати заявку на отримання допомоги можна онлайн, без додавання пакета документів. Усі потрібні документи заявник подасть, коли прийде його черга.

Подати заявку на «Кредит з статутного капіталу» також можна онлайн. Охочих скористатися ним небагато — лише семеро осіб. Причина — у відсотковій ставці. Управління надає кредити під облікову ставку НБУ. На сьогодні вона — 18%. Трохи менша, аніж у банках, проте все одно надто висока.

Кредити надають лише молодим сім’ям та одиноким громадянам (до 35 років). Взяти кредит можна на 30 років, сплатити одразу потрібно 10% від суми.

Вимоги до площі, вартості житла та рівня багатства родини — такі ж, як у «Доступному житлі». Будинок, де купують кватиру, не повинен бути старшим 25 років, а окрім того, сім’я має заробляти достатньо, аби мала змогу сплачувати щомісячний платіж і залишала на кожного члена не менше прожиткового мінімуму (на сьогодні — 1850 грн для працездатних осіб). Торік такі кредити взяли двоє рівнян на загальну суму 2,5 млн грн. Приблизно стільки ж планують видати і цього року.

Як зазначає Василь Шевчук, є ще міська та обласна програми, які передбачають кошти на допомогу у купівлі житла. Проте суми виділяють невеликі, й вони переважно йдуть на придбання житла для спортсменів, багатодітних родин.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також