Постачання природнього газу для непобутових споживачів

644 0

Ми у соцмережах:

Постачання природнього газу для непобутових споживачів

Постачання природного газу здійснюється газопостачальним підприємством з відповідною до закону ліцензією. Надання послуг з постачання природного газу споживачеві відбувається на підставі типового договору, що укладається між споживачем та постачальником.

Ринок газу для непобутових споживачів

Енергетична реформа в Україні триває, не оминула вона і галузь постачання природного газу. Цей ринокдіє на засадах добового балансування. Що під цим розуміють? Як тепер будуються взаємини постачальника та споживача? На такі питання ми даємо відповідь нижче.

Як торгують блакитним паливом на сучасній платформі ГТС?

Відтепер підприємства-постачальники будуть заздалегідь подавати заявки про закупівлю та продаж природного газу протягом наступної доби. Робиться це через спеціальну платформу добового балансування оператора ГТС України. Повідомити оператора ГТС про плановані обсяги купівлі та постачання природного газу необхідно до 17.00 години дня, що передує. В нових умов постачальник сам відповідає за балансування куплених та спожитих його споживачами обсягах природного газу. Різниця між купленими та спожитами обсягами постачальника кожної доби буде сбалансована Оператором ГТС в примусоваму порядку у відповідності до Кодексу ГТС.

Така система дозволила суттєво зменшити махінації з тарифами, маніпулювання. Завдяки добовому балансуванню ринок став прозорішим, а підприємства (як постачальники, так і кінцеві споживачі) отримали можливість купувати блакитне паливо на конкурентних засадах.

Як ведеться співпраця з непобутовими споживачами?

Кожен керівник підприємства тепер зможе сам обрати собі постачальника. При виборі він може спиратися на один або декілька важливих для нього та його бізнесу критеріїв:

• Тарифний план;

• Сервіс;

• Механізми розрахунку, тощо.

Як і раніше, з компанією-постачальником необхідно укладати договір постачання природного газу. Окрім цього, договори укладаються з операторами ГРМ та ГТС. Внаслідок їх підприємство-споживач отримує у кожного свій унікальний ЕІС-код – ідентифікатор в газотранспортній та розподільній мережі, без якого співпраця неможлива. Також повинні виконуватися й інші умови:

• Наявність поточного договору з постачальником та дотримання його умов;

• Включення до Реєстру споживачів постачальника у відповідному розрахунковому періоді;

• Відсутність заборгованості за поточними розрахунками.

Тільки за умови їх дотримання можливо надання послуг.

Що необхідно, щоб укласти договір на постачання природного газу?

Що необхідно, щоб укласти договір на постачання природного газу?

Кожен потенційний клієнт компанії-постачальника має надати пакет документів, на підставі яких буде виконано його приєднання до договору:

• Підтвердження права власності чи користування об’єктом, що буде під’єднаний до постачальника;

• Заву про укладання договору. В ній обов’язково мають бути вказані ЕІС-коди точок, які підключаються до постачання газу;

• Підтвердження права укладання угоди. Мова про документи, що підтверджують статус юридичної або фізичної особи, що зареєстрована у відповідних контролюючих органах;

• Акт звірки розрахунків з попереднім постачальником, де вказано відсутність заборгованості перед попереднім постачальником.

Оскільки тепер ринок газу в Україні діє в умовах балансування, вкрай важливо якомога точніше надати очікувані обсяги споживання. При укладанні договору обов’язково треба вказувати їх розмір не тільки у розрізі по місяцях, а й по ЕІС-кодам об'єктів, якщо їх у споживача кілька.

Отже, тепер підприємства-споживачі отримали доступ до конкурентного ринку газу та можуть самостійно обирати постачальника. Це – крок до нового, висококонкурентного і прозорого ринку, а також наближення до повної уніфікації з енергетичною системою Європейського Союзу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також