Позику взяв син, а погрожують матері

7832 20

Ми у соцмережах:

Позику взяв син, а погрожують матері

Швидкі позики без будь-яких підтверджувальних документів, окрім паспорта та ідентифікаційного коду, пропонують рівнянам вже давно. Офіси, де надають під високі відсотки від кількох сотень до кількох тисяч гривень, легко можна знайти у центрі міста, не проблема оформити позику і через Інтернет. І такою можливістю користуються часто, зокрема, підставляючи рідних та друзів.

Мешканка Здолбунівського району Ольга вже третій тиждень не піднімає слухавку від незнайомих номерів і звернулася у редакцію по допомогу.

— Я — соціальна працівниця, допомагаю людям, але, на жаль, маю напружені стосунки з сином і вже давно з ним не спілкувалася, — розповідає жінка. — Торік він одружився і пішов у декретну відпустку, але де перебуває саме зараз — в Україні чи за кордоном — я не знаю. Два тижні тому мені почали телефонувати з «КредитКафе» і вимагати, щоб я повернула гроші, які взяв мій син у листопаді. Днями прислали смс, що борг набіг уже на понад 7000 грн, хоча тіло позики — 4000 грн. Коли договір позики оформляли, мені ніхто не телефонував, чи погоджуюся я бути поручителем. А тепер мені погрожують. Коли припинила піднімати слухавку, почали телефонувати до мене на роботу, обзивали мене перед керівництвом. Я звернулася до поліції, а мені сказали: зателефонуйте на 102, коли вони приїдуть до вас додому.

«КредитКафе» — торгова марка, під якою працює київське ТОВ «Партнер Фінанс», зареєстроване на непублічних киян. У Рівному «КредитКафе» працює у найбільш велелюдному місці — на центральному ринку на вулиці Полуботка. Умови, за якими надає позики, заманливі: від 200 до 5000 грн на два тижні. Аби взяти кошти, потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код і вказати, де працюєте ви або член родини, який може гарантувати повернення коштів. Відсотки позики немалі: за 1000 грн на сім днів — 140 грн, за два тижні — 280 грн.

За подібною схемою працює не тільки «КредитКафе», а й розрекламоване «MoneyVeo», «ШвидкоГроші» і т.п. Фактично, якщо вас влаштовують відсотки, то подібні позики видаються і непоганим варіантом. Втім, подібні заклади неприскіпливо перевіряють інформацію, а, відповідно, можуть надати кредит на будь-чиї документи. На Рівненщині вже був випадок, коли дівчина, використавши паспорт та ідентифікаційний код подруги, взяла на неї позики у різних місцях на десятки тисяч гривень. У випадку, якщо хтось оформив кредит на вас і якщо у суді ви доведете свою правоту, то відповідальність нестиме не фірма, яка видала гроші, а людина, яка подала документи.

— Кредити подібні установи часто видають через Інтернет за допомогою, як пишуть, цифрового підпису, — коментує заступник начальника Регіонального центру з надання безплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Микола Павлюк. — Але насправді використовують не справжній цифровий підпис, а чотири цифри, які надсилають на телефон. Якщо людині телефонують щодо позик, які вона не брала і які оформлено не на неї, рекомендую не реагувати на такі дзвінки. Якщо телефонують на роботу — поговорити з керівництвом і пояснити ситуацію. По телефону вирішувати проблему не варто, одразу потрібно вимагати надсилати дані письмово, щоб був номер договору позики, вихідні дані компанії, підпис керівника. Можна також записувати телефонні дзвінки, але у суді важко довести, що це саме представники компанії телефонували і погрожували. Тим паче, ті, хто телефонує, використовують різні номери. Якщо у дзвінках погрожують, можна звернутися до поліції з письмовою заявою. Тоді правоохоронці відкриють кримінальне провадження і, можливо, хоча б проведуть профілактичну бесіду з тими, хто надав цю позику.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також