Працівники аеропорту грозять перекрити Київ-Чоп

2104 0

Ми у соцмережах:

Працівники аеропорту грозять перекрити Київ-Чоп

Голова обласної ради Микола Драганчук днями може звільнити директора рівненського аеропорту Ігоря Насинюка, який керує летовищем останні два роки. Працівники аеропорту вчора і сьогодні приходили до голови ради з вимогою цього не робити. Як пан Драганчук розповів РВ, остаточного рішення він ще не прийняв – буде радитися з юристами та головами фракції.

16935522_1234711553271209_764466081_o А причина звільнення Ігоря Насинюка – результати перевірки Держаудитслужби. Ще минулого року інспектори в аеропорті знайшли кілька порушень, порахувавши, що в загальному їх – на понад мільйон гривень. Порушення розглядали на одному із останніх засідань комунальної комісії облради, тоді депутати стали на сторону директора та бухгалтерки летовища. Мовляв, порушення – формальні. Зокрема, державні аудитори висували претензії, що за кошти аеропорту були оплачені комунальні послуги митників та прикордонників, які там працюють (а без них летовище не мало би статусу міжнародного). аеропорт (3)

Ігор Насинюк - у червоній сорочці
Також виявилося, що летовище списало заборгованість деяким орендарям. Бухгалтерка на засіданні комісії пояснювала, що йдеться про орендарів, які вже давно працювали на території аеропорту і припинили свою юридичну діяльність, не розрахувавшись. Тож борг, зазначила, просто ні з кого вимагати. Ще минулого року Держаудитслужба наполягала на звільненні Ігоря Насинюка. А днями від служби в обласну раду повторно прийшов лист з вимогою розірвати контракт з директором летовища. Депутат Михайло Кириллов, людиною якого, власне, і є пан Насинюк (п.Кириллов призначив його, коли керував радою у 2015 році), на засіданні комісії заявив, що Держаудитслужбі «дали вказівку» знайти будь-які порушення в роботі аеропорту. Мовляв, на посаду хочуть поставити директора, близького до нинішнього керівництва ради та ОДА.
Микола Драганчук
Голова облради Микола Драганчук, у чиїх повноваженнях звільнити директора летовища та на три місяці призначити виконувачем обов’язків когось іншого, зазначив у коментарі РВ, що має непростий вибір: - У мене хороші стосунки з Ігорем Насинюком. Після першого подання Держаудитслужби на його звільнення я старався притримати процес, дав людині час, щоб попрацювала і виправила помилки. Але держаудитори подали клопотання вдруге. Радитимуся з юристами, чи не нестиму відповідальності, якщо не відреагую на їхні вимоги. Окрім того, зберу голів фракцій, щоб прийняти консолідоване рішення. Ми повинні якось реагувати. Аеропорт все-таки почали відновлювати, а керівництво допускає фінансові порушення. Комунальна комісія, яку очолював Михайло Кириллов, не могла відреагувати по-іншому на претензії аудиторів. Зазначимо, що працівники летовища у Миколи Драганчука та його першого заступника Олександра Корнійчука, з яким спілкувалися вчора, другий день поспіль вимагають не розривати контракт з Ігорем Насинюком. Пояснюють це тим, що бояться знову залишитися без заробітних плат, коли прийде новий керівник. Окрім того, додають, що готові навіть перекрити Київ-Чоп, яка неподалік аеропорту. Наразі вони досі у приміщенні обласної ради. Від аеропорту ситуацію коментує заступник директора Михайло Чубай:
Михайло Чубай
- У повторному приписі Держаудитслужби йдеться, що аеропорт не дослухався до рекомендацій служби та комунальної комісії облради, які попросили пояснити порушення, а за можливості усунути виявлені недоліки. На підставі цього й пропонують розірвати контракт з Ігорем Насинюком. Але по-перше, Держаудитслужба має займатися аудитом, а не вказувати органам місцевого самоврядування, кого звільняти з посад. А щодо самих недоліків, то частину ми вже усунули, частина – у процесі усунення, а деякі проблеми суто з об’єктивних причин вирішити неможливо. Останні стосуються орендарів, які боргували ще за 2011 рік, коли Ігоря Насинюка і близько не було в аеропорті, і фірми яких уже не існують. Двоє інших боржників вже кошти нам виплатили, а від третього чекаємо відповідь. Якщо не заплатить, звернемося до прокуратури. Щодо боргів митників та прикордонників за комунальні послуги, які сплатив аеропорт, то зробили це, аби на території летовища не було боргів за них. Нагадаю, що ми запустили чартерні рейси і повинні були унеможливити будь-які подібні ексцеси. У законодавстві прописано, що за комунальні послуги митників та прикордонників має сплачувати міністерство інфраструктури. Аеропорт звертався і в обласне управління інфраструктури, і в саме міністерство, але чіткої відповіді ми не отримали. Окрім того, частина претензії аудиторів взагалі дивна. Зокрема, стосується оплати працівникам. У день рейсів на Єгипет усі працівники виходили на кілька годин на роботу: готували летовище, опікувалися багажем, квитками і т.д. А аудитори написали, що працювати всі мали тільки дві години – рівно стільки, скільки на території аеропорту стояв літак. Це ж нонсенс.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також