Принц Чарльз оголосив народну битву за врожай

1022 0

Ми у соцмережах:

Принц Чарльз оголосив народну битву за врожай

Щороку Сполучене Королівство приймало в себе до 90 тисяч сезонних робітників для збирання врожаю городини, ягід та фруктів. Майже половина з них — громадяни ЄС (Болгарія, Румунія, Польща й Угорщина), решта — з Марокко, Барбадоса, України, Молдови й Росії.

Цьогоріч через пандемію COVID-19 агросектор залишився без закордонних робочих рук, а своїх сил явно не вистачає. Графство Кент — сад Великої Британії, Норфолк — її город, інші плодовоягідні графства у відчаї.

Зі Східної Європи нині неможливо дістатися островів автобусами, як раніше — Франція й Бельгія закрили кордони й не пропускають транспорт до портів, а отже дешева (15 фунтів) поромна переправа через Ла-Манш нездійсненна.

Через Голландію теж не виходить- якби з Роттердаму в Хулл і ходили регулярні пороми, то ціна за 12-годинний перетин Північного моря, яка сягає 240 фунтів за каюту, не всім була б по кишені.

З літаками теж біда — прилетів один з України, і тільки розпочинається повітряне сполучення Софія-Лондон. Британські фермери готові платити по 200 фунтів за переліт, аби тільки ті літаки літали.
І без того непроста ситуація ускладнюється ще й тим, що по прильоту у Велику Британію й Північну Ірландію гастарбайтери мають посидіти два тижні в карантині. Хто буде платити за це -- неясно. Між іншим, поляки досі заробляли в Сполученому Королівстві втричі більше, ніж українці в Польщі --мінімум 9 фунтів за годину плюс утримання у 57 фунтів на тиждень. Кількість годин необмежена, можливі й нічні зміни.

Всі ці негаразди змусили Принца Чарльза, знаного садівника, звернутися до нації з проханням врятувати країну від біди. Він назвав це “Pick for Britain” (“Збери для Британії”). Назва красномовно натякає на “Battle for Britain” -- героїчну битву у часи ІІ Світової. Багатьом британцям пригадалася й операція “Динамо”, коли з Дюнкерка було евакуйовано 340 тисяч солдат союзників, притиснутих Гітлером до берегів Ла-Маншу. Тоді сотні суден -- від рибальських човників до розкішних яхт і крейсерів — вивезли знесилених людей в Дувр.

У своїй промові Його Високість наголосив, що ця робота не з гламурних, і для багатьох офісних працівників це буде справжнім викликом. Досі держава платила вимушено безробітним найманим працівникам 80% зарплатні, а їхні роботодавці доплачували 20%. Всього таких людей в СК близько 7,5млн. Студентів також просять підключатися до рятування врожаю і теж заробити якусь свіжу копійку.

Цікаво, що ще кілька тижнів тому британці тисячами підписувалися на таку роботу, а потім майже в такій же кількості покинули її через важкість. В основному, це були наймані працівники ресторанно-готельного бізнесую Натомість, тисячі волонтерів зголосилися працювати задарма -- такий от суто британський парадокс.

Що буде після промови Принца, який оголосив створення Land Army (Земляної Армії), ніхто не знає. Так само неясно, як збирачі будуть дотримуватись локдауну й соціального дистанціювання в “караванах”(трейлерах) по 3-4 людини в кожному і переобладнаних під дортуари сараях. І це в країні, де досі зачинені готелі, кемпінги, паби й ресторани.

Та чомусь віриться, що британці впораються і з коронавірусом, і з врожаєм, бо дуже вже люблять полуницю, смородиновий джем і coleslaw –салат із капусти, моркви й цибулі.

ІРИНА МІЛЛЕР

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також