Приварський хоче позбутися «вовчого білета»

2582 0

Ми у соцмережах:

Юрій Приварський — під час судового засідання

Юрій Приварський, колишній перший заступник голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, а нині безробітний, уже більше року судиться за посаду. І ентузіазму не втрачає. Судитись є за що, адже в трудовій книжці має запис — звільнений за «порушення присяги держслужбовця». А це — «хрест» на кар’єрі, й не тільки на державній службі, а й, приміром, в юридичній сфері.

Говорять, що очільник Рівненщини Олексій Муляренко так вчинив зі своїм першим заступником, бо той не захотів іти з посади добровільно, за власним бажанням. Причому звільнив Приварського в його день народження.

Формально причиною звільнення стало те, що Юрій Приварський погодив надання відпустки начальнику Рівненського обласного управління водних ресурсів Сергію Васильєву. Останній завдяки їй відтермінував на деякий час своє звільнення, яке потім оскаржив у суді. Однак це звільнення уже було узгоджено з головою Рівненської ОДА Олексієм Муляренком. Виходить, що Приварський вчинив всупереч рішенню свого безпосереднього керівника, чим викликав його гнів.

Втім, кінця у справі поновлення держслужбовця поки не видно. Суддя Наталія Друзенко, яка вела цю справу, відмовилась від неї, пояснивши, що на неї тиснуть. Тож Рівненський адміністративний окружний суд почав заново її розглядати. За перші чотири години розгляду колегія суддів — Сергій Борискін, Катерина Недашківська та Дмитро Зозуля — допитала двох працівників Рівненської ОДА, які займаються погодженням відпусток, та самого Юрія Приварського.

Андрій Сало, суддя-спікер Рівненського окружного адміністративного суду:

— Раніше справу позивача Юрія Приварського слухала суддя Наталія Друзенко. Але вона написала заяву до прокуратури та у Вищу раду правосуддя, що на неї тиснуть. Згідно з її поясненнями, народний депутат України Андрій Лозовий з трибуни Верховної Ради України заявив, що суддя намагається за хабар поновити на посаді «махрового корупціонера Приварського». Вища рада правосуддя звернулася до парламенту, щоб на комітеті з етики дали правову оцінку заяві депутата. В.о. голови суду Сергій Борискін прийняв рішення, щоб цю справу розглядали колегіально. У суду є таке право, коли справа складна або має певну вагу.

Порушення присяги держслужбовця — це дуже серйозне звинувачення. Європейський суд з прав людини аргументує, що звільнення людини з роботи — це фактично втрата її права на працю. Тому це має бути крайнім заходом, який може застосувати роботодавець. Для того, щоб звільнити людину, порушення мають бути співрозмірними з наслідками. Суду потрібно буде з’ясувати, наскільки погодження надання відпустки керівнику іншого державного органу підірвало авторитет обласної адміністрації в очах громадськості.

Додамо, що наступний розгляд справи відбудеться 7 листопада.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також