На Рівненщині призначили начальницю, і в її кабінет відразу прийшли з обшуками

3296 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині призначили начальницю, і в її кабінет відразу прийшли з обшуками

Лише в обласному управлінні Держгеокадастру можуть збігтися в один день дві події — офіційне оголошення результатів конкурсу на посаду начальника та обшуки прокуратури. Адже багато хто прагне того, щоб мати можливість впливати на розподіл землі на Рівненщині.

До будівлі на вулиці Симона Петлюри, де працює головне управління державного кадастру в області, правоохоронці навідалися зранку 29 липня. Чим наробили там переполоху. До слідчих дій були залучені працівники прокуратури, поліції та СБУ. Однак, як нам вдалося з’ясувати, йдеться про кримінальну справу, яка тягнеться ще з 2019 року. На той час керували рівненським держгеокадастром Роман Мигаль та його перший заступник Сергій Дубич. Обох звільнили з посад після перевірки, яку ініціював прем’єр-міністр Олексій Гончарук через інформацію про корупцію у структурі.

Речниця прокуратури Рівненщини Оксана Жужельська на питання, чому прокурори вирішили навідатися до чиновників аж через три роки, відповіла так:

Прокуратура розслідує справу про подвійну приватизацію землі у Рівненській області. Поки ведеться слідство, я не можу розкривати суть справи. У ході слідчих дій було вилучено документи, які зараз вивчають. Відповісти на запитання, чому обшуки проводилися лише тепер, я теж не можу. Очевидно, для цього були певні підстави.

Дивним виявляється і ще один факт — кримінальна справа порушена за статтею 364 ККУ «Зловживання владою або службовим становищем». Винний за таке карається арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Накладається й штраф від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Однак досі слідство не оголосило підозрюваних у цьому злочині.

Цікаво, що саме у четвер, 29 липня, було оголошено результати конкурсу на посаду начальника ГУ Держгеокадастру в Рівненській області. У відкритому доступі можна знайти інформацію, що на конкурс подавалося троє осіб: попередня керівниця Оксана Овдійчук, колишній голова Березнівської РДА Віталій Люшин та помічник у попередньому скликанні депутатки з «ЄС» Людмили Туровської, працівник приватного підприємства «Геопростір» Андрій Михальчин.

Оксана ОвдійчукНайбільше балів — 9,5 — комісія віддала Оксані Овдійчук, з якою й був переукладений договір на посаду начальника. Варто додати, що вона з’явилася в обласному держгеокадастрі лише минулого року. Попередній очільник установи Микола Шустов, пропрацювавши кілька місяців, добровільно написав заяву на звільнення, і зараз обіймає посаду першого заступника. Після його несподіваної «відставки» відкритий конкурс не оголошувався.

Як нам пояснили у Державній служби геодезії, картографії та кадастру, яка і проводить конкурси на заміщення посад начальників в областях, торік проведення відкритих конкурсів було спрощено через коронавірус. Оголошувався лише добір на вакантні посади. Це означає, що начальника призначали строком на один рік. Тобто на період пандемії. Тоді й була призначена на посаду Оксана Овдійчук. Доти вона займалася адвокатською діяльністю. Зокрема, була адвокатом скандально відомого у Рівному забудовника і колишнього депутата міськради Василя Немеша, якого пов’язують із зведенням у Рівному багатоповерхівок без відповідних на те документів.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також