Про що писав у листі до Муляренка начальник податкової

1666 1

Ми у соцмережах:

На відкриття дитсадка в Оржеві, який добудувала «Фіалка», приїздив прем’єр Гройсман і відзначив, що це один з найкращих дитсадків в Україні

Ще на початку року Дмитро Зайцев, начальник головуправління Державної фіскальної служби Рівненщини, написав лист Олексію Муляренку, який тоді був головою Рівненської ОДА. У листі Зайцев просив звернути увагу на три товариства, які виграють тендери на мільйони гривень, проте сплачують мало податків: «Фіалку», «Укрбудреммонтаж Інжиніринг» та «Кортакоз».

З серпня 2016 року «Фіалка» взяла участь у 255 закупівлях і підписала 89 контрактів після перемоги — на загальну суму 711 млн грн. Найчастіше фірма вигравала в обласного департаменту будівництва (26 договорів на 297,2 млн грн), зокрема, тендери на будівництво спорткомплексів у Сарнах та Дубровиці, школи в Озерцях Володимирецького району, стадіону в Костополі.

«Укрбудреммонтаж Інжиніринг» («УБРМІ»), з травня 2016 року, відколи товариство зайшло на ProZorro, взяло участь у 122 закупівлях і підписало 81 контракт на 96,7 млн грн. Найбільше (14 контрактів на 46,1 млн грн) — з обласним департаментом будівництва, зокрема, на будівництво дитсадків в Обарові Рівненського району, Гощі, Новому Корці.

«Кортакоз» цього року участі в закупівлях не брав. За минулі два роки торгувався на 63 тендерах та отримав 14 контрактів на 9 млн грн, зокрема, три контракти на понад 4 млн грн — з обласним департаментом будівництва на облаштування футбольних полів зі штучним покриттям.

Варто зазначити, що підписавши контракт, фірми отримують лише аванс, а потім — оплату за виконану роботу. Проте за версією управління ДФС, товариства, освоюючи бюджетні кошти, використовують різноманітні схеми для мінімізації оподаткування. За підрахунками податкової, за 2016-2018 роки «Фіалка» мала офіційних поставок на 486,8 млн грн, а сплатила до бюджетів податків на 1,5 млн грн (0,3%). «УБРМІ» за ці роки отримав 330,8 млн грн, а сплатив до бюджету 1,05 млн грн (так само 0,3%). «Кортакоз» — 19,5 млн грн задекларованих поставок, а податків сплатив 98 тис. грн (близько 0,5%).

Податківці у жовтні минулого року намагалися перевірити згадані фірми, проте посадові особи товариств, як йшлося у листі до ОДА, не пустили працівників ДФС на планову перевірку. Тож досі у судах вирішують суперечки і щодо перевірок, і щодо накладання на майно товариств арешту, як вимагала податкова.

Якщо не сплачуються податки, то приходить податкова поліція, відкривається кримінальна справа і доводиться вина у суді, — зазначає директор «Фіалки» Юрій Фалко. — Все інше — лише слова. Щодо недопущення до перевірки, то ми виграли у суді цю справу. Це звичайна господарська діяльність будь-якої фірми.

«Фіалка» належить батьку Юрія Фалка п. Володимиру. «Укрбудреммонтаж Інжиніринг» — лучанину Вадиму Саку. «Кортакоз» — рівнянину Анатолію Панасюку. «Фіалку» та «УБРМІ», до слова, у липні Антимонопольний комітет звинуватив у змові на тендерах. Товариства заперечили змову та збираються оскаржувати звинувачення у суді.

Одні можуть бути задоволені цими фірмами, інші ні, — зазначає директор обласного департаменту будівництва Ярослав Мазярчук. — Проте департаменту потрібно, щоб був результат, щоб фірми, які виграють тендери, могли будувати і нам не потрібно було наприкінці року повертати кошти до держбюджету. Якщо кошти залишаються в області, маємо побудовані об’єкти, то це позитив.

От взяти, для прикладу, дитсадок в Оржеві Рівненського району. Спершу його взялася будувати фірма «Ранг» — мучила і не могла закінчити. Оголосили новий тендер і виграла «Фіалка». Дитсадок уже здано в експлуатацію. Ці фірми мають потужності, щоб завершувати розпочаті роботи. Навіть якщо десь і співпрацюють між собою, то це у певних випадках і добре: якщо в когось більше роботи, то ті, у кого менше, можуть поділитися технікою, людьми. Область від цього виграє.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також