Наукові дослідження свідчать, що центри мозку, які відповідають за задоволення та активізуються під час прийому наркотичних засобів, так само здатні реагувати на певні продукти. Мова йде про їжу з високим вмістом цукру, жиру або солі. Тому немає нічого дивного, що деякі продукти викликають залежність, подібну до наркотичної. Фахівці радять вживати їх в обмеженій кількості.
Піца. Посідає перше місце у списку фуд-залежностей. Фахівці називають цю страву «ідеальною комбінацією жиру з вуглеводами», яка активізує в мозку центри, що відповідають за задоволення і винагороду. Крім того, тісто вкрите сиром, який сам по собі дуже швидко викликає звикання.
Сир. Вчені вже давно заявили, що звикання до сиру можна порівняти з наркотичною залежністю. Справа у казеїні — білку, який активізує ті ж самі частини мозку, що і деякі наркотики. Під час перетравлювання сиру в організмі виділяються казоморфіни — речовини, дію яких на організм можна порівняти з опіатами.
Бекон. Сіль, жир і білок — головні компоненти в складі бекону, які зводять з розуму смакові рецептори і центр задоволення в мозку. Достатньо чотирьох шматочків, щоб отримати половину денної норми споживання солі.
Фаст-фуд. Бургери і картопля фрі теж небезпечні з точки зору звикання. У бургерах міститься багато жиру, спецій і простих вуглеводів, які є наркотиками для мозку. А в складі картоплі фрі міститься акриламід — хімічна сполука, яка утворюється при високотемпературній обробці картоплі та при споживанні у великій кількості може провокувати рак. Крім того, картопля фрі збуджує апетит, але при цьому не дає відчуття ситості, збільшуючи ризик переїдання та ожиріння.
Чипси. Якщо вірити фахівцям, окрім солі, багато виробників додають у чипси підсилювачі смаку і спеції-тригери — речовини, що стимулюють у мозку центр задоволення. Головна небезпека в тому, що з’їсти трішки чипсів практично неможливо, ви будете їсти, поки не з’їсте всю пачку. При цьому необов’язково, що ви відчуватимете реальне відчуття голоду. Вчені називають таке явище гедоністичною гіперфагією — поїдання чогось не для втамування голоду, а для отримання задоволення.
Випічка. Головний секрет будь-якого кондитерського виробу криється у величезній кількості жиру і цукру, які викликають харчову залежність. Саме тому дуже складно обмежитися одним шматком торта, однією булочкою, однією цукеркою або печивом.
Солодка газована вода. У газованих напоях міститься дуже багато цукру, який викликає швидке звикання. У півлітровій пляшці газованого напою міститься приблизно 16 шматочків цукру. У тих, хто п’є багато газованої води, організм пристосовується до вживання такої кількості солодкого і постійно вимагає нову «дозу».
Шоколад. Головна фішка шоколаду в тому, що він допомагає організму виробляти серотонін — речовину, яка підвищує настрій. А це пов’язано з тим, що в шоколаді містяться цукор, кофеїн і теобромін — алкалоїд «гарного настрою». Проблема ж полягає в тому, що неможливо з’їсти лише один шматочок шоколаду для поліпшення настрою, завжди хочеться ще і ще.
Морозиво. У морозиві міститься величезна кількість насичених жирів і цукру, які не лише «осідають» зайвими кілограмами, але й викликають величезну залежність. Тут працює той самий принцип, що і у випадку з шоколадом: морозиво викликає відчуття, схожі з ейфорією. Мінус у тому, що це відчуття швидко притупляється, і для гарного настрою нам потрібно все більше солодкого.
Копченості. У копчених продуктах містяться карбонати, які викликають сплеск допаміну та різкий викид інсуліну в кров. А саме ці речовини активізують центр задоволення в мозку.