Проект «Авангарду» знайшовся

1430 0

Ми у соцмережах:

Ескіз реконструйованого «Авангарду» від «Артпростору»

Ще у травні фірма «Артпростір» мала віддати проект реконструкції «Авангарду» на експертизу. І запевняла ціле літо, що відправила документи одній із приватних організацій. Щоправда, озвучити назву організації в «Артпросторі» ніяк не могли, посилаючись на погану пам'ять і перебування «за межами кабінету».

За словами людей, які працюють у сфері будівництва, роботи такого масштабу мають перевіряти 6-7 експертів. З огляду на те, що нині Держбудекспертиза «завалена» проектами зі всієї країни, пришвидшити процес можна, тільки особисто домовляючись із кожним з експертів. В іншому випадку на розгляд він аби потрапив у січні, а вийшов зі структури після численних правок тільки у липні. З врахуванням тендерів, які часто розтягуються на кілька місяців, реконструювати «Авангард» не розпочнуть і наступного року. Окрім того, розповідають, що замовили виготовлення такого масштабного проекту саме у львівської фірми, аби на тендері виграла інша компанія зі Львова. Бо «своїй» нададуть електронну версію розписаних технічних даних, які іншим учасникам доведеться набирати вручну (завдання, яке практично нереальне і відлякує частину потенційних учасників). Додамо, що поки всі «шукали» проект, вартість будівництва «Авангарду» зросла і на сьогодні становить не 110-120 млн. грн., як заявляв міський голова Володимир Хомко, а понад 150 млн.

Звідки взялася нова цифра — пояснює Олексій Олексюк, представник компанії «Артпростір»: — Як проектна організація, ми розробляли кошторис. За підрахунками, вартість реконструкції — понад 150 млн. грн. Кошторис передамо міській владі, коли документація пройде експертизу. Наразі експерти перевіряють черги будівництва, а тоді робитимуть комплексну експертизу. Попередню вартість будівництва у 120 млн. грн. також вираховували ми, коли готували ескізи — методом обрахунку за укрупненими показниками.

Богдан Файфура, власник будівельної компанії та член будівельної комісії обласної ради: — Вже колись за красивими картинками обирали фірму, яка мала робити проектно-кошторисну документацію «Міленіум Плаза». Досвід нічого не навчив. Взагалі до питання реконструкції «Авангарду» підійшли неправильно. Потрібно було розбити всі роботи на три етапи і розпочати з реконструкції центральних трибун. Тоді всі наступні роботи можна було би проводити, не закриваючи стадіон. До речі, за таким планом почали відновлювати центральний стадіон у Житомирі. Роботи стартували у 2013-му (після восьми років обіцянок) і досі тривають. Юрій Курляндський, начальник відділу капітального будівництва Житомирської ОДА, зазначає, що наразі і працюють будівельники на стадіоні, і паралельно корегують проектно-кошторисну документацію: — Взялися за одне, а виявилося, що потрібно і те й інше робити. Частину трибун взагалі потрібно знести, бо вони у жахливому стані. Тож наразі вже говоримо про повну реконструкцію стадіону. Маємо масу проблем, зокрема, і з фінансуванням. Але цього року отримали кошти ДФРР. У скільки загалом обійдеться реконструкція — навіть не хочу нині казати, поки немає точних підрахунків. Правильніше було б, мабуть, одразу замовляти проект повної реконструкції.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також