Професор медичної академії Рівного — під нічним домашнім арештом

1327 0

Ми у соцмережах:

Професор Дем’янчук і його адвокат. Фото 4vlada

Нічний домашній арешт обрали викладачу Рівненської медичної академії (колишній медколедж) Михайлу Дем’янчуку за 33 тисячі гривень хабара. Суд обрав таку міру запобіжного заходу з огляду на те, що підозрюваний — хворий на хронічну бронхіальну астму. Незважаючи на його «хронічне хабарництво». До речі, ця хвороба досить поширена серед викладачів медичної академії.

На взятті хабара 57-річного професора затримували 14 липня на вулиці Привокзальній. Сума неправомірної вигоди — 33 тисячі гривень. За ці гроші викладач обіцяв сприяти абітурієнту у вступі на державну форму навчання. Підозрюють, що для цього він вступив у змову з іншими службовими особами вищого навчального закладу. А речниця поліції області Світлана Карачун уточнила, що мова йде про систематичне хабарництво Михайла Дем’янчука.

16 липня в Рівному відбулося судове засідання, на якому викладачу обирали міру запобіжного заходу. Суддя міського суду Кристина Даш’ян призначила професору Рівненської медакадемії нічний домашній арешт у період з 21-ї до 6-ї години. Так триватиме щонайменше два місяці.

Адвокат підозрюваного Володимир Цуняк:

— Мій підзахисний визнає свою провину і щиро розкаюється в скоєному, про що він заявив у суді. Я не можу наразі сказати, чи перебував він у важких сімейних обставинах, які спонукали його взяти ці кошти. Мова йде поки що про один епізод. Викладач співпрацює зі слідством. Ми задоволені обранням саме такої міри запобіжного заходу, тому що мій підзахисний хворіє на бронхіальну астму та інші захворювання, які потребують медичного втручання.

Варто зазначити, що це вже четвертий випадок хабарництва в медичній академії, які зафіксували правоохоронні органи, починаючи з 2014 року. Перед судом за такі ж злочини поставали викладачки Інна Борисюк та Тетяна Бобошко, а також викладач інформатики Сергій Матвєєв. Жодного з хабарників суд не ув’язнив. Сергій Матвєєв заплатив 5100 гривень штрафу, Інна Борисюк — 25 тисяч гривень штрафу, Тетяна Бобошко — 20 тисяч.

Ректор академії Ростислав Сабадишин у 2016 році став найбагатшим керівником медичного коледжу в Україні і другим за статками серед ректорів університетів. У своїй останній декларації за 2019 рік він вказав, що має у власності 4 земельні ділянки в різних областях, 2 будинки — на Хмельниччині та в Яремчому, квартиру в Тернополі, недобудований будинок в Рівному та Микуличині, що біля Яремчого. Йому також належать авто Mercedes Benz 2015 року, Toyota Avalon 2008 року випуску.

У власності його дружини три земельні ділянки та будинок в Рівному. Разом з дружиною в банках на їхніх рахунках лежить понад 48 тисяч гривень, 619 євро та понад 26 тисяч доларів. Також сімейство Сабадишиних отримує дохід від надання майна в оренду.

На жаль, нам не вдалося поспілкуватися на тему хабарництва підлеглих з ректором. За його особистим номером відповідає його секретарка. Пізніше журналісту "РВ" зателефонувала жінка, яка не представилася і в агресивному тоні вимагала особистої зустрічі або журналістського запиту на юридичну адресу медичної академії.

Дарина Гузенкова.

фото: 4 влада


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також