Профспілки Рівненщини під ОДА протестували проти нового Трудового кодексу та вимагали відставки Милованова (ФОТО)

4336 0

Ми у соцмережах:

Профспілки Рівненщини під ОДА протестували проти нового Трудового кодексу та вимагали відставки Милованова (ФОТО)

Сьогодні під Рівненською ОДА профспілки Рівненщини влаштували акцію «Хвиля гніву». Причиною протесту став новий законопроект №2708 «Про працю», який має замінити нинішній Трудовий кодекс.

На думку протестувальників, законопроект обмежує права та гарантії працівників. Тому вимагали його зняти з розгляду, а також відставку міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова.

Учасники акції прийняли резолюцію та передали своє звернення до президента, Кабінету міністрів, голови Верховної Ради голові Рівненської облради Олександру Данильчуку та першому заступнику голови Рівненської ОДА Сергію Подоліну, які пообіцяли передати звернення в Офіс Президента, а також проконсультуватися з народними депутатами.

Голова Федерації профспілок області Микола Шершун заявив, що якщо до вимог протестувальників не дослухаються, то профспілки ініціюватимуть страйки.

- По-перше порушена сама процедура розгляду (законопроекту, авт.). Вона дуже скорочена. 28 грудня законопроект подали на розгляд, і вже через тиждень  в турборежимі Уряд його розглянув. Найбільш кричущі моменти - це ст. 35 (звільнення працівника без підстави). Людину можуть попередити буквально за три дні, або виплатити якусь незначну компенсацію, друге - можуть залучатися працівники до понаднормової роботи у вихідні та нічний час, але доплата при цьому не 120 %, а 20 %. Навіть можуть звільнити людину під час тимчасової непрацездатності, вводяться трудові договори. Є також трудові договори з нефіксованим робочим часом. Є дуже багато моментів. Наприклад, працю жінок, які мають дітей до 3-ох років, за нинішнім законодавством не дозволяється використовувати в нічний час, або понаднормово, а за новим законопроектом - це можна буде зробити. Тобто немає ніяких соціальних гарантій. Також знімається індексація із заробітної плати. Практично ми стаємо абсолютно залежними від роботодавця, - розповідає голова первинної профспілкової організації апарату Федерації профспілок Рівненської області Катерина Пасько. 

Акція є всеукраїнською та пройшла у всіх регіонах країни.

Нагадаємо, чинний Трудовий кодекс (КЗпП) був прийнятий ще у 1971 році.

Наразі у Верховній Раді зареєстровані три законопроекти "Про працю: Юлії Тимошенко, Наталії Королевської та ще один альтернативний Наталії Королевської. 

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також