Профтехучилище РАЕС: шлях від мрії до професії на енергогенеруючому підприємстві

533 0

Ми у соцмережах:

Профтехучилище РАЕС: шлях від мрії до професії на енергогенеруючому підприємстві

Дипломи кваліфікованих робітників отримали 69 випускників професійно-технічного училища РАЕС. Цьогоріч замість звичайного випускного вечора молодь згуртувалася на благодійному випускному, що мав на меті зібрати кошти на підтримку українських військових.

Цьогорічний випуск ПТУ — це чотири групи. Учні двох з яких навчалися упродовж трьох років професіям електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування та столяра будівельного — різьбяря по дереву та бересті. Ще дві групи впродовж року навчалися професіям слюсаря з ремонту та монтажника санітарно-технічних систем та устаткування. Серед випускників — робітники як третіх, так і четвертих кваліфікаційних розрядів, що присвоювалися за рішенням комісії. Троє хлопців отримали дипломи з відзнакою — це майбутні електромонтери Максим Мотрунчик, Назарій Скиба та столяр Назарій Чиж. Чимало молодих людей нагороджені грамотами за активну участь у громадському житті училища, за спортивні та творчі досягнення.

Із закінченням навчального року привітав випускників заступник генерального директора РАЕС з персоналу, наголосивши, що попри надскладні часи, життя повинно тривати, адже саме за молодим поколінням майбутнє України.

За словами директора навчального закладу, вже зараз готують списки випускників, які за успішними результатами навчання рекомендовані для першочергового працевлаштування на Рівненській АЕС.

— За результатами захисту дипломних робіт цьогоріч у групі електромонтерів ми маємо сім випускників четвертого розряду, що на один розряд перевищує встановлені навчальними планами нормативи. Усі голови комісій погодилися, що рівень знань цих учнів підвищений. Ми вже готуємо списки випускників, рекомендованих для першочергового працевлаштування на РАЕС, вони будуть прийняті на роботу за спрощеною процедурою без попередньої співбесіди. Це молодь із достатнім та високим рівнем знань за усіма предметами професійної підготовки. На електростанції вже з нетерпінням очікують на нових кваліфікованих робітників, — зауважив директор ПТУ РАЕС.

Випускник Максим Мотрунчик розповів, що професія електромонтера видавалась привабливою для нього ще із зовсім юного віку, та за роки навчання в профтехучилищі впевненість у правильно обраному фахові ще більше зміцнилася.

— Ще з п’ятого класу став цікавитися поняттям електричного струму, хотілось його досліджувати й вдосконалювати свої знання. У дев’ятому класі вже остаточно вирішив для себе вступати до ПТУ РАЕС на відповідну спеціальність, адже я знав, що після трирічного навчання зможу працевлаштуватись на атомну електростанцію. Тут я отримав цінні знання завдяки високопрофесійному педагогічному колективу та знайшов справжніх друзів. Величезний плюс навчання в училищі — це проходження практики на енергогенеруючому підприємстві, де можливо опанувати ази професії, яку здобуваєш. Я проходив практику в цеху з ремонту електротехнічного устаткування, і колектив мені дуже сподобався — усі як одна сім’я. Щиро радію, що також стану частиною команди РАЕС. Тим часом вдосконалювати свої знання я планую в Київській політехніці, продовжуючи навчання заочно, — розповів юнак.

До благодійного випускного вечора долучилися не лише випускники, а й інші учні та педагоги профтехучилища. У підсумку учнівська рада передала зібрані кошти ініціативній волонтерській групі Рівненської АЕС, яка продовжить доброчинну справу й спрямує кошти на придбання тепловізора для ЗСУ.

— Дякуємо випускникам, учням та їхнім педагогам за активну громадянську позицію, за їхню допомогу та вклад у нашу майбутню Перемогу. За ці кошти ми придбаємо все необхідне та передамо в руки нашим бійцям на передовій, — підкреслив член ініціативної волонтерської групи РАЕС Петро Ширко.

Також у профтехучилищі вручили сертифікати учням закладу — випускникам «Ядерної школи РАЕС». Урочисто нагороджено 12 учасників проєкту, з яких 11 другокурсників та один третьокурсник-випускник. Впродовж навчального року учні побували на унікальних екскурсіях на промисловому майданчику та об’єктах РАЕС, слухали лекції від провідних фахівців та інструкторів електростанції, стажувалися на робочих місцях працівників енергоремонтного підрозділу. Окрім сертифікатів, молодь отримала сувенірну продукцію від Рівненської АЕС.

Випускник ПТУ РАЕС Назарій Охмак зазначив, що поєднання однорічного навчання в училищі та «Ядерній школі» лише поглибило знання, здобуті за фахом:

— Навчання в «Ядерній школі» паралельно із навчанням в училищі — це потужний симбіоз, адже поруч з практикою на виробництві за робітничою спеціальністю я міг вивчати різні напрями діяльності підприємства, побачити, наскільки це складна, відповідальна й водночас захоплююча робота. Дякую друзям, які радили мені пройти «Ядерну школу» — це справді цінний досвід.

Тим часом у ПТУ РАЕС триває вступна кампанія. Цього року планується набрати три групи на трирічний навчальний термін за професіями слюсар реакторно-турбінного устаткування (25 учнів) та слюсар з ремонту деталей та вузлів систем вентиляції, кондиціювання повітря, пневмотранспорту й аспірації (16 учнів). 25 абітурієнтів з повною загальною середньою освітою запрошують до групи для навчання за професією електрослюсар з ремонту устаткування розподільних пристроїв з терміном навчання один рік. Наразі заклад вже отримав чимало запитів на вступ за кожною зі спеціальностей. Процес прийому документів триватиме до 15 серпня. Згідно з правилами, передбачені вступні випробування із основних профільних предметів (математики, фізики та української мови), а з середини серпня відбудуться співбесіди для остаточного формування груп.

Юлія КУЛАЄВА.
Фото: Надія ТИМОФЕЄНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також