Прокурори та судді надбавки до пенсії не отримають

1554 0

Ми у соцмережах:

Василь Петняк

У Рівненській області є 285 тисяч пенсіонерів, і 90% із них з 1 березня підвищено пенсію. У Пенсійному фонді довиплати називають осучасненням пенсій або ж індексацією, зважаючи на те, що зросла галузева заробітна плата. Проте розмір надбавки залежатиме насамперед від того, хто скільки отримував досі.

Найбільшу «добавку» матимуть ті пенсіонери, які й дотепер одержували високі виплати порівняно з іншими. Так, понад вісім тисяч осіб на Рівненщині одержать уже з березня більше 1000 грн до пенсії, 15 тисяч пенсіонерів — більше 500 гривень. Більшість же матиме додаткових 100-500 грн. Мінімальна доплата, зазначають у Головному управлінні Пенсійного фонду в Рівненській області, становитиме не менше 100 грн. А ось максимальної, кажуть, не рахували…

Не перерахували пенсії для 43 тисяч пенсіонерів. Серед них — люди, які вийшли на пенсію торік та у 2019 році (їм одразу індексували виплати до розміру галузевої зарплати). Також не потрапили до списку пенсіонери, які отримують виплати за спецзаконами: держслужбовці, народні депутати, прокурори, судді.

Ті, хто після перерахунку матиме пенсію менше 1669,2 грн, одержать ще й «одноразову індексацію», розміром 2410 грн. Такі виплати вже назвали «підкупом» пенсіонерів перед виборами. Гроші на них виділили за рахунок надходжень від розмитнення євроблях (а за три місяці «пільгового розмитнення» автомобілів держбюджет заробив 13,7 млрд грн).

Отримають «одноразову індексацію» на Рівненщині близько 59,5 тис. пенсіонерів, які вийшли на пенсію, маючи великий стаж роботи і малу заробітну плату. Виплатять її двома частинами: 1205,09 грн — у березні та 1205,08 грн — у квітні. Загалом область на такі доплати з держбюджету отримає понад 143 млн грн.

У Пенсійному фонді зазначають, що одноразові виплати не вплинуть на виплату субсидії, а ось вищий розмір пенсій до уваги органи соцзахисту візьмуть. Проте, найімовірніше, зміни уже будуть на наступний опалювальний період.

Як зазначив начальник управління Пенсійного фонду в Рівненській області Василь Петняк, тепер області щомісяця потрібно буде понад 800 млн грн на виплату пенсій. Окрім того, у липні та грудні буде зростання прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, а отже, піднімуть виплати для тих, хто отримує мінімальну пенсію. На сьогодні її розмір — 1497 грн, з 1 липня буде 1564 грн, а з 1 грудня — 1624 грн. Також з минулого року було перераховано пенсії 11 тисячам пенсіонерів силових структур.

А грошей на виплату пенсій області бракує. Так, у 2018 році до Пенсійного фонду на Рівненщині було спрямовано 3,8 млрд грн, а це лише 48% від потреби. За словами заступника начальника ГУ Пенсійного фонду в області Василя Пасічника, перш за все, виною дефіциту — демографічна ситуація та низький рівень офіційного працевлаштування. В області на 13 пенсіонерів припадає тільки 10 осіб, за яких сплачують єдині соціальні внески. Окрім того, 38 тисяч рівнян мають офіційно мінімальні або нижчі за мінімальні зарплати.

Також підприємства боргують сплату ЄСВ (126 млн грн) та компенсацію за виплату пільгових пенсій (128 млн грн). Найбільшим боржником в області з виплати пільгових пенсій (тобто людям, які пішли раніше на пенсію, бо працювали на шкідливому виробництві) є «Рівнеазот», борг якого — 44 млн грн. Також — «Рівнесільмаш», «Газотрон» та РЗТА.

Додамо, що кожен мешканець області на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду може перевірити, скільки у нього є років стажу та скільки сплачено соціальних внесків. А пенсіонери — розмір власної пенсії та стан виплат. Проте отримати дозвіл користуватися порталом можуть лише ті, хто безпосередньо звернеться до відділення ПФУ.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також