Протухлі яйця: як їх розпізнати

1796 0

Ми у соцмережах:

Протухлі яйця: як їх розпізнати

Курячі яйця можна вживати лише свіжими, навіть якщо потім їх піддають термічній обробці. Тому так важливо розуміти, на що звертати увагу, купуючи яйця в магазині чи на базарі або ж дістаючи з холодильника після тривалого відключення електроенергії.

Понюхайте яйце, не розбиваючи. Якщо ви вже відчуваєте підозрілий аромат, то, скоріше за все, продукт зіпсований. Але щоб переконатися в цьому, дістаньте глибоку мисочку і розбийте шкаралупу. Вилийте вміст яйця в тарілочку і знову понюхайте. Якщо ви відчуєте неприємний запах сірководню, навіть не думайте готувати з цього яйця будь-яку їжу.

Розбиті яйця не купуйте, навіть якщо на них велика знижка. Через отвори всередину продукту можуть проникнути шкідливі бактерії і різні інфекції. Бажання купити їжу подешевше може обійтися вам у копієчку під час лікування.

Потрясіть яйце в руці, уважно прислухаючись до звуку — протухле яйце буде хлюпати.

Опустіть яйце у холодну воду. Якщо воно опустилося на дно і лежить на боці — свіже, опустилося на дно, але встало гострим кінцем вниз — яйцю кілька тижнів, вживати в їжу його варто тільки після тривалої термічної обробки; спливло наверх або повисло посередині склянки — протухло, його треба викинути.

Перед приготуванням помийте яйця під проточною теплою водою, насухо витріть кухонним рушником, а далі можете приступати до приготування страв. Якщо ви не плануєте відразу готувати щось, то і мити яйця попередньо не потрібно. Так ви видалите захисну плівку, і тоді підвищиться ризик, що за час зберігання яєць в них проникнуть бактерії.

Якщо яйце вже розбите, також не поспішайте готувати з нього — спершу подивіться на стан білка і жовтка, звернувши увагу на цілісність вмісту. Якщо білок і жовток відразу ж відокремилися один від одного, це говорить про їхню «не першу свіжість».

А ще не варто боятися появи на вареному жовтку темного обідка (він зазвичай свідчить, що яйце переварили). Таке яйце можна спокійно з’їсти. Також обідок може бути наслідком варіння у воді з підвищеним вмістом заліза.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також