Провокацій не чекаємо: в спілці вірмен Рівненщини прокоментували конфлікт у Нагірному Карабасі

917 0

Ми у соцмережах:

Провокацій не чекаємо: в спілці вірмен Рівненщини прокоментували конфлікт у Нагірному Карабасі

Військовий конфлікт на кордоні Азербайджану та Вірменії не повинен впливати на стосунки представників цих громад на Рівненщині. Про це Суспільному заявили у вірменській організації "Наірі". Почути думку представників азербайджанської спільноти наразі не вдалось.

- Пріоритетом для українських вірменів має бути мир та благополуччя України,сказав Суспільному виконавчий директор вірменської громади Рівненщини "Наірі" Арарат Єгізарян.- Війна там була і є ось вже тридцять років. Але тут ми не заважаємо азербайджанцям, а вони не заважають нам. Якщо й знайдеться хтось, хто спробує спровокувати на якісь нехороші дії – то це не означає, що ми повинні ворогувати з усією громадою.

Він додав, що зараз вірменська та азербайджанська спілки на теренах Рівненщини співіснують мирно, але спільних обговорень ситуації не планують.

- Ми живемо в Україні, у нас Крим, Донбас. Є чим турбуватися. Військові дії там не повинні впливати на наше життя тут,каже Арарат Єгізарян.

Суспільне намагалось також дізнатись позицію спілки азербайджанців Рівненщини. Однак, контакт, який надали у кількох джерелах, в тому числі й у офіційних органах влади – недійсний. Інших контактів у відкритих джерелах знайти не вдалось. Суспільне готове озвучити позицію громади, якщо вони вийдуть на зв'язок з редакцією.

Зазначимо, що Спілка вірмен України опублікувала заяву, в якій засуджує дії керівництва Азербайджанської Республіки, закликає вірменську діаспору не піддаватися провокаціям та користуватися достовірними джерелами інформації.

На сайті Об'єднаної діаспори азербайджанців України заяви з приводу військового конфлікту не було.

Що відомо
Вранці 27 вересня в Нагірному Карабасі почався наступ азербайджанських військ. Азербайджан назвав відкриття вогню його військовими "контрнаступом", заявивши, що йдеться про відповідь на обстріли з боку вірменських сил. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Азербайджан у початку війни. Обидві країни заявили про вбитих та поранених та оголосили воєнний стан.
Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році. До укладення угоди про припинення вогню Баку втратив контроль над Нагірним Карабахом і частиною прилеглих районів країни – всього до 20% міжнародно визнаної території.
Режим припинення вогню був встановлений у травні 1994 року. Мінська група ОБСЄ, створена в 1992 році, є посередником у налагодженні переговорів про мирне врегулювання конфлікту. До групи входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Німеччина, Італія, Швеція, Фінляндія і Туреччина. Співголовами групи є Росія, Франція і США.
Азербайджан не вважає самопроголошену Нагірно-Карабаську республіку стороною конфлікту і відмовляється вести з нею переговори. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також