П'ять фактів про туберкульоз, про які слід знати кожному

356 0

Ми у соцмережах:

П'ять фактів про туберкульоз, про які слід знати кожному

Туберкульоз хоч і належить до переліку десяти найбільш смертельно небезпечних інфекційних захворювань світу, проте давно перестав бути вироком. Це серйозне захворювання цілком піддається лікуванню, але за умови вчасного виявлення та прийому препаратів, а також неухильного дотримання всіх рекомендацій лікаря.

До Всесвітнього дня боротьби із туберкульозом, який відзначають 24 березня, розповідаємо про факти, які слід знати кожному.

Туберкульоз - виліковне захворювання, діагностика і лікування якого в Україні є безплатним.

Навіть зараз, в умовах воєнного стану, Україна є лідером серед європейських країн щодо запровадження сучасних, комплексних методів подолання туберкульозу. Це стосується державного рівня,  медичних технологій і залучення суспільства.  Нині в Україні практично на 100% забезпечується потреба в сучасній молекулярно-генетичній діагностиці туберкульозу, яка дозволяє скоротити тривалість діагностики з двох місяців до двох годин. Вся медична допомога для хворих на туберкульоз є безплатною, оскільки забезпечена державними фінансовими гарантіями. Це стосується діагностики, лікування і реабілітації. А ще в Україні діє потужна мережа неурядових організацій, які надають соціально – психологічний супровід людям з туберкульозом.  Найголовніше під час лікування — суворо дотримуватися усіх призначень та рекомендацій лікаря. Переривати розпочатий процес у жодному разі не можна, адже тоді його ефективність зводиться нанівець.

На туберкульоз може захворіти кожен, незалежно від соціального статусу і рівня статків.

Так, на туберкульоз може захворіти будь-хто, незалежно від віку, статі, етнічної приналежності, рівня життя чи соціального статусу. Серед реєстрованих щороку в Україні нових випадків захворювання лише 8-10% діагностують у соціально незахищених громадян. Існує ряд факторів, які можуть збільшити ризик розвитку туберкульозу, таких як: тісний контакт з людиною з туберкульозом, яка не лікується, ослаблений імунітет, нездоровий спосіб життя, тощо.

Толерантність, підтримка та емпатія оточуючих є вкрай важливими для людей, які стикнулися з туберкульозом!

Люди з туберкульозом часто стикаються з соціальною стигмою та ізоляцією. Їх можуть боятися, уникати, або навіть дискримінувати через страх зараження. Це може призвести до почуття самотності, депресії, тривоги та безвиході. Підтримка з боку близьких та оточуючих допомагає краще справлятися з хворобою. Це дає їм відчуття прийняття, розуміння та надії. А емпатія дозволяє людям оточити себе розумінням та співчуттям до тих, хто бореться з туберкульозом. Це може допомогти їм краще зрозуміти труднощі, з якими стикаються люди з туберкульозом, і мотивувати їх до лікування. Необхідно використовувати всі наявні ресурси для інформування населення про туберкульоз і шляхи його подолання, доносити думку медичних працівників, які працюють з людьми, хворими на туберкульоз, і стають свідками успішного лікування. Населення має знати, що туберкульоз — виліковний. Людина, яка дотримується схеми лікування вже через 2 тижні прийому ліків є безпечною для оточуючих.

Рання діагностика і відповідно своєчасний початок ефективного лікування є запорукою найшвидшого одужання!

Найпоширеніша помилка людей — нехтування першими симптомами хвороби. На початкових етапах захворювання на туберкульоз може протікати майже непомітно. Громадяни часто сприймають симптоми як звичайну застуду та намагаються лікуватися самостійно. Основні симптоми захворювання: кашель понад 2 тижні, підвищена температура тіла більш як 7 днів, ускладнене дихання, біль у грудях, поганий апетит та постійна слабкість, безпричинна втрата ваги, підвищена пітливість вночі, кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі). Україна осучаснила діагностичну базу, що дозволяє відмовитися або зняти з пріоритетного мікробіологічну діагностику. Тобто раніше діагностика тривала протягом місяця і більше, зараз цей термін, завдяки молекулярним дослідженням, скоротився до 2 годин! Практично у кожному районі, в базових лікарнях є відповідне обладнання. Хворому можливо і не потрібно буде їхати до лікарні, бо сімейні лікарі знають, як відібрану мокроту доставити на діагностику.

Уважне та дбайливе ставлення до свого здоров’я є відповідальністю кожного з нас!

Для запобігання розвитку хвороби, необхідно вести здоровий спосіб життя. Насамперед, це відмова від шкідливих звичок, які згубно впливають на імунну систему. Наступне — це здорове харчування, збалансоване харчування, в раціоні має бути достатня кількість білків, які є “будівельним матеріалом” для імунної системи, а також вітамінів та мікроелементів. Фізична активність, заняття спортом також додадуть позитивного результату до зміцнення імунної системи. Окремо треба наголосити на негативному впливі стресу на імунну систему, який ми щодня відчуваємо сьогодні в умовах війни. Тож ризик захворіти туберкульозом в цій ситуації в нас значно збільшується.

Бережіть себе та рідних, своєчасно звертайтеся до лікаря, помітивши тривожні симптоми, адже вчасно розпочате лікування – запорука швидкого одужання!

Публікацію підготовлено БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне», завдяки щирій підтримці американського народу, наданій Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), шляхом фінансування Проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконується міжнародною організацією PATH.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також