Рак грудей — не вирок! — лікарі Рівненського протипухлинного центру

3761 0

Ми у соцмережах:

Рак грудей — не вирок! — лікарі Рівненського протипухлинного центру

З 17 по 21 жовтня у Рівненському протипухлинному центрі проходить тиждень відкритих дверей, приурочений до Всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози. Провідні спеціалісти надаватимуть консультації та проводитимуть обстеження усіх бажаючих жінок. Причина у великому поширенні серед жіночого населення онкологічного захворювання, яке пов’язане з раком молочної залози. Проблема набула таких масштабів, що на всеукраїнському рівні було ухвалено вважати 20 жовтня Днем боротьби з раком молочної залози.

«Чим швидше виявив, тим вищий шанс одужати»

Керівник Рівненського обласного протипухлинного центру Григорій Максим’як розповідає, що з кожним роком все більше жінок стикаються з цією проблемою:

— Ще десять років тому вчені прогнозували, що в 2025–2030 роках проблема раку молочної залози займатиме перше місце серед хвороб жіночого населення. Зараз лише 2022 рік, а рак молочної залози серед жінок — одна з найпоширеніших хвороб. Дані, які ми маємо, дуже тривожні. Зараз у нас на обліку перебуває більше 4 тисяч жінок. За весь минулий рік ми вивили 320 жінок, які вперше захворіли на цей вид раку. Якщо порівняти з часами до аварії на Чорнобильській АЕС, то у 1985 році було виявлено лише 138 хворих, а на обліку стояло всього 918 жінок.

— Чому кількість хворих серед жінок на Рівненщині так зростає?

— Причин дуже багато. Більшість негативних чинників породило саме людство. Можливо, некоректно так говорити, проте французькі онкологи стверджують: «Для того, щоб перемогти рак, потрібно ліквідувати усю цивілізацію». І вони праві.

Якщо говорити про поширення раку молочної залози, то однією з головних причин є зміна алгоритму життя. Для здоров’я жінки дуже важливо рано вийти заміж та замолоду народити. Однак теперішні вимоги цивілізації такі, що жінки виходять заміж пізно. Уже роблять це після того, як побудують свою кар’єру. Дійшло до того, що жінки намагаються не годувати дітей груддю. Я уже взагалі мовчу про здоровий спосіб харчування. Бо чималу частину раціону сучасної людини складають фаст-фуди. Весь цей гормональний стрес негативно впливає на молочну залозу людини. Не варто забувати й про генетичні фактори. Якщо в роду по жіночій лінії були ті, хто хворів на рак молочної залози, то ризик захворіти дуже високий.

Невже на поширення раку молочної залози так впливає суспільний устрій?

— Є така наука, яка називається епідеміологія раку. Так, науковці чітко вказують на залежність між соціальним устроєм та поширенням раку молочної залози. Чим більш цивілізована країна, тим більше хворих. Наприклад, у Франції чи Німеччині рак молочної залози — це колосальна проблема. В свою чергу, в азіатських країнах рак молочної залози серед жінок зустрічається вкрай рідко. От візьмемо Казахстан. Там жінки рано виходять заміж, багато народжують і вигодовують усіх дітей груддю. Іншими словами, казахські жінки ведуть спосіб життя, який більше наближений до природного. Тому для них рак молочної залози — це не така глобальна проблема.

— Наскільки важливе раннє діагностування раку?

Це така патологія, виявлення якої на 70–80% залежить від самої пацієнтки. Адже для того, щоб кожного ранку перед дзеркалом жінка проводила рукою по своїх молочних залозах, не потрібна сучасна апаратура. Завдяки такій простій дії можна виявити ущільнення. А якщо воно є, то потрібно одразу йти до лікаря.

Взагалі терміново потрібно звертатися до лікаря у разі, якщо є неприємне, болісне відчуття в молочних залозах, при зміні форми молочної залози або попередньо наявних утворень, які під спостереженням, відчутті тяжкості, набряклості та болючості в грудях та будь-якому виділенні з сосків і ущільненні.

Якби ви знали, наскільки багато жінок приходить до нас із пухлинами, з якими вони живуть вже кілька років. На жаль, отака боязнь робить лише гірше. Адже чим раніше виявив пухлину, тим вищий шанс на одужання. Рак — це не та група хвороб, яка може сама пройти. Якщо пухлина уже є, то вона може лише вирости, але не зникнути.

— Наскільки болісним є лікування?

— Для лікування раку молочної залози використовується багато методик. Все залежить від типу пухлини. Найбільш радикальний метод лікування — це хірургічний. Багато жінок раніше боялися косметичного дефекту після видалення пухлини. І це нормально. Адже жінка завжди хоче залишатися красивою. Наразі ця проблема уже вирішена. Якщо раніше після операції по факту жінці травмували груди, то зараз все інакше. У Рівненському обласному протипухлинному центрі практикують первинні та відстрочені пластики молочної залози. Тобто під час операції видаляється молочна залоза з лімфовузлами, а взамін робиться пластична операція, під час якої моделюється нова «молочна залоза».

«Моральний настрій — це надважливо»

Заступник головного лікаря з хірургічної роботи Лілія Курушина уточнює, що зараз багато уваги медики приділяють інформуванню жінок. Адже від раннього виявлення проблеми залежить життя пацієнта:

— Під час виявлення раку молочної залози на першій стадії ефективність лікування та виживання складає 95%. На другій стадії — 80%. Під час третьої та четвертої стадій ще менше. Чим більша стадія, тим вищий ризик летальності. Зараз в Україні на кожні 10 випадків встановленого діагнозу раку молочної залози припадає 3 випадки смерті. Тому чим раніше жінка звернеться, тим вищий шанс врятуватися. Найкраще — це виявлення раку на доклінічній стадії.

У наш час з розвитком медичних технологій з’явилося дуже багато можливостей для ефективного лікування. В хірургічному плані на лідируючих позиціях зараз органозберігаючі операції. Іншими словами, пацієнтка після операції не залишається без молочної залози. Проводиться часткове видалення тканин молочної залози з пухлиною та дослідження сигнальних лімфовузлів або застосовуються реконструктивно-пластичні операції. Тобто навіть наявність раку не є підставою до повної втрати молочної залози, якщо хвороба була діагностована на початкових стадіях. Лікування раку молочної залози на сучасному етапі передбачає комплексний підхід. Крім хірургічного лікування, застосовується поєднання останнього з променевою терапією, хіміотерапією, таргетним лікуванням та гормонотерапією. Для цього у нас є всі можливості.

Варто додати, що медики зараз уже можуть діагностувати різні види мутацій. Тобто генетичних поломок, які можуть сприяти розвитку раку. При їхньому виявленні можливо запобігти майбутньому розвитку пухлини. Яскравий приклад — це відома кіноакторка Анджеліна Джолі. У неї виявили спадкову мутацію. Після виявлення вона профілактично видалила дві молочні залози та зробила реконструкцію за допомогою імплантів. Коли вона розповіла про свій досвід, то відбувся справжній прорив. Багато жінок, надихаючись її прикладом, перестали боятися. Якщо вчасно виявити рак молочної залози, то ефективність лікування дуже висока. У нас є пацієнтки, які живуть після лікування більше 20 років. Ще додам, що під час лікування дуже важлива підтримка сім’ї. Сама не раз спостерігала, якщо жінку підтримують близькі, то шанс вилікуватися у таких жінок значно кращий. Бо маральний настрій — це дуже важливо.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також