Раритет: Карауш нагадав про унікальний хрест з тризубом з Рівненщини

580 0

Ми у соцмережах:

Раритет: Карауш нагадав про унікальний хрест з тризубом з Рівненщини

Сьогодні - День Державного герба України.

 Роздивіться цей хрест із тризубом — у нього є своя історія і вона драматична. Але це те минуле, яке треба знати, - написав у своєму телеграм-каналі голова обласної ради Андрій Карауш.

 
У серпні 1962 року робітники, які розбирали зруйновану комуністами церкву в селі Моквин Березнівського району, знайшли пакунок. У ньому було Євангеліє, дві фотографії отамана Тараса Бульби-Боровця та металевий наперсний хрест з тризубом у центрі.
 
Душпастирем у цьому селі служив колишній полковник Армії УНР Михайло Павловський, який виконував функції військового священника УПА, мав псевдо "Полковник" і був знайомий з Бульбою-Боровцем. Історичні дані вказують, що за його активної участі відбулась перша присяга УПА на Волині 25 квітня 1943 року, це було біля села Тростянець на Костопільщині. 
 
Доля самого священника невідома й до сьогодні. Його затримали співробітники Рівненського УМДБ наприкінці 1944 року, доньку взяли у заручниці, а йому наказали вийти на штаб І. Литвинчука "Дубового" та підвести його під оперативний удар. Але Михайло Павловський зумів відірватися від агентів, які його супроводжували, та зв’язався з повстанцями. Ймовірно, загинув у одному з боїв на Поліссі навесні або влітку 1945 року.
 
У 1977 році наперсний хрест передали з обласного управління КДБ до фондів нашого обласного краєзнавчого музею. Його записали до головної фондової книги з таким формулюванням: 
 
"Належав бандерівському військовому священику із банди "Дубового" Михайлу Павловському. Був знайдений при розчистці церкви у селі Моквин…"
 
19 лютого відзначають День Державного герба України. Знаймо про своє, шануймо героїв.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також