Реформа триває: як підписати декларацію з сімейним лікарем в умовах карантину

1648 0

Ми у соцмережах:

Реформа триває: як підписати декларацію з сімейним лікарем в умовах карантину

Першого квітня лікарні та диспансери в Україні фінансуватимуться не з бюджетів, а з Національної служби здоров’я, як уже другий рік — колишні поліклініки. Фактично, від цього тижня медзаклади вторинного та третинного рівня мали б самостійно заробляти кошти, зокрема і, за рахунок офіційних платних послуг для людей, які не мають декларації з сімейним лікарем. Чи варто переживати, що доведеться платити навіть за прийом лікаря у комунальній лікарні, та як підписати декларацію тим, хто на самоізоляції?

Перейти на фінансування НСЗУ лікарні готувалися ще з минулого року, складаючи, зокрема, і офіційний прайс-лист платних послуг. Проте звільнений міністр охорони здоров’я Ілля Ємець минулого тижня заявив, що реформа триватиме, проте у зв’язку з карантином НСЗУ отримає додаткові кошти на фінансування медзакладів, аби не було скорочення ліжок та закриття частини неефективних закладів.

Поки що офіційні документи нам не надходили, але неофіційно знаємо, що наступні три місяці будуть кошти на заклади вторинного та третинного рівня надходити з НСЗУ, але як субвенція, — говорить начальник міського управління охорони здоров’я Рівного Віктор Іськів. — Люди, які не підписали декларацію з сімейним лікарем і перебувають на самоізоляції, можуть зробити це дистанційно. Окрім того, це можна зробити і пізніше. Допомога хворим на коронавірус та ургентна допомога буде безкоштовною для пацієнтів, незалежно від того, є у пацієнта декларація чи немає, а амбулаторно-поліклінічний прийом на час карантину обмежено. Тому людям, які повернулися з-за кордону, немає потреби хвилюватися, але, звісно, краще при можливості укласти декларацію. Адже якщо вони на самоізоляції, було б добре, якби сімейний лікар стежив за їхнім самопочуттям. Свідомі громадяни це уже зробили.

Органи місцевого самоврядування після оголошення карантину повідомляли і номери телефонів сімейних лікарів, і прізвища тих, з ким ще можна підписати декларації. Укласти угоду можна дистанційно: вибрати лікаря, взяти у реєстратурі його номер та зателефонувати. Окрім того, при центрах ПМСД продовжують діяти реєстратори. Втім, навіть якщо у вас немає декларації, ви можете телефонувати у будь-який центр ПМСД і просити надати номер телефону лікаря, який може надати консультацію щодо стану вашого здоров’я. Нагадаємо, на період карантину рекомендують без потреби не відвідувати медзаклади, а з ознаками ГРВІ чи коронавірусу варто самоізолюватися і телефонувати до сімейного лікаря або ж, якщо температура висока і є підозра на COVID-19, на 103.

Оскільки планові візити до медзакладів обмежено, частина медиків залишається практично незайнятою. За словами Віктора Іськіва, їх готуватимуть на підмогу тим, хто працюватиме з хворими на коронавірус.

— Зараз медзаклади загострені на виявлення та ізоляцію хворих на COVID-19, — зазначає пан Іськів. — Медики, які поки що не задіяні у цьому процесі, перебувають у резерві для надання медичної допомоги хворим на коронавірус. Бригади працюватимуть по два тижні, тож потрібно, щоб була заміна. Крім того, дехто з медпрацівників може заразитися і вибути з процесу. Ми повинні бути готові до всього.

 

Подзвони сімейному лікарю

На період карантину рекомендується без потреби не відвідувати медзаклади, а з ознаками ГРВІ чи коронавірусу — самоізолюватися і телефонувати до сімейного лікаря або ж, якщо температура висока і є підозра на COVID-19, — на 103.

Якщо ви не пам’ятаєте телефон та прізвище свого сімейного лікаря або ж досі не уклали декларацію — телефонуйте в реєстратуру медзакладів:

— центр ПМСД «Центральний», вул. Драгоманова, 7, 26-69-70, +380673613215;

— поліклініка, вул. Карнаухова, 25-А — 63-72-76, +380975530067, +380678191688

— Центр ПМСД «Північний», вул. Фабрична 10, 62-73-60, +380673613250,

— Центр ПМСД «Ювілейний», вул. Макарова 3, 0800-21-53-54

Телефонуйте в робочі дні з 8.00 до 20.00, у вихідні — з 8.00 до14.00


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також