Ректор Пасічник передасть посаду тому, хто у квітні виграє конкурс

4790 0

Ми у соцмережах:

Ректор Пасічник передасть посаду тому, хто у квітні виграє конкурс

У Міністерстві освіти звернули увагу на те, що в Україні є ректори, які по 10–20 років очолюють вищі навчальні заклади. Заступник міністра з питань вищої освіти Михайло Винницький навіть назвав заклади і прізвища ректорів, яких це стосується. Серед них вказаний Ігор Пасічник, беззмінний ректор НУ «Острозька академія». Втім, ця новина не була для ректора, який очолює заклад з 1994 року, несподіванкою.

Ігор Пасічник, ректор Острозької академії:

— Існує закон, відповідно до якого у мене завершується термін перебування на посаді ректора. Я готуюся передати цю посаду тому, хто виграє конкурс. Сподіваюся, що претендентом на посаду буде хтось з моїх учнів. Адже за цей час я підготував чимало висококласних спеціалістів. Хоч закон не обмежує право балотуватися, та подаватися на конкурс не буду, бо дуже добре усвідомлюю усі вікові цензи. Тому підтримую думку про наступність поколінь. Сподіваюся, що у майбутньому заклад очолить молода людина, з якою я зможу поділитися досвідом.

Нагадаю, що Острозька академія, за висловом заступника міністра, у буквальному сенсі є законодавцем у галузі новітніх освітніх технологій. Колектив університету пишається тим рівнем, якого він зумів досягнути в Україні. Особисто я зацікавлений у тому, щоб заклад зберігав свій високий рівень та розвивався. Адже віддав для його становлення найкращі роки свого життя. Тому хотів би побути біля цієї молодої людини, яка очолить Острозьку академію після мене, щоб поділитися досвідом. Звісно, якщо новий керівник цього потребуватиме. Вважаю, що процес зміни ректора для Острозької академії пройде безболісно.

Дуже символічно, що у квітні виповниться 30 років з дня указу Президента України про відродження Острозької академії. Саме тоді мій термін контракту дійде до завершення. Я дуже радію, що за ці 30 років нам вдалося відродити культурно-освітню святиню України — Острозьку академію. Треба розуміти, що держава Україна має свої символи — гімн, прапор, міфи та своїх героїв. Також держава повинна мати інтелектуальний центр, звідки почалося зародження української нації. Потрібно пам’ятати, що цим центром була Острозька академія. Невдовзі ми будемо відзначати 450 років вищої освіти в Україні. Тобто це 450 років Острозькій академії. У нас є чим пишатися. Вважаю, що, окрім культурних наративів у світі нам ще й потрібно просовувати свої освітні наративи. Поки у деяких країнах тільки вчилися писати, то в Україні уже друкували свою Біблію. І цим ми маємо пишатися.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також