Релігійні громади Московського патріархату на Рівненщині масово звертаються до суду

3190 0

Ми у соцмережах:

Релігійні громади Московського патріархату на Рівненщині масово звертаються до суду

Минулого тижня до Рівненського окружного адміністративного суду почали звертатися представники Московського патріархату. Співголова програми «Захисник віри» Юрій Трачук вважає такі звернення підозрілими. Адже усі 24 справи, які розглянув суд, дуже однотипні. У них МП просить визнати недійсними розпорядження Рівненської ОДА щодо реєстрації громад ПЦУ в області, а заодно призупинити їхню дію на час розгляду позовів у суді.

Наприклад, звернулася до суду Релігійна громада Свято-Михайлівської парафії Сарненської Єпархії УПЦ (МП). У позові громада зазначила, що «вважає дії Рівненської ОДА з прийняття та розгляду документів для проведення державної реєстрації статуту Свято-Покровської Церкви с. Макотерти в новій редакції протиправними»

Крім цього, «заявник має обґрунтовані підстави стверджувати, що розпорядження, яким було зареєстровано статут Свято-Покровської Церкви с. Макотерти в новій редакції, є протиправним та таким, що підлягає скасуванню в частині державної реєстрації змін до статуту».

- Якщо підсумувати, позивач просить відмовити у реєстрації статуту релігійної громади Української помісної церкви. І заодно просить зупинити державну реєстрацію, не чекаючи розгляду свого позову, - зазначає п.Трачук.  – На сьогодні до суду таких майже однакових заяв (від священиків та релігійних громад МП) надійшло 24. І не сумніваюся, що їх буде набагато більше. Перед поданням позову або й після реєстрації позовної заяви можна вимагати його забезпечення (звісно, за певних правових підстав). Цікаво, що така заява має бути розглянути у стислий строк – протягом п’яти днів. Рівненські судді ж, розглянувши перші заяви про забезпечення позову, відмовили у їхньому задоволенні, зазначаючи, що «зі змісту заяви не вбачається, що дійсно існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам заявника до ухвалення рішення в адміністративній справі, або того, що захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також те, що невжиття заходів до забезпечення позову якимось чином може ускладнити чи зробити неможливим виконанням рішення суду». Але судові процеси лише почалися і невідомо, які саме рішення будуть ухвалені.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також