«Рентген» для будинків

3587 0

Ми у соцмережах:

«Рентген» для будинків

Активісти рівненського екоклубу безкоштовно обстежують будинки рівнян за допомогою тепловізора, який показує всі «дірки», через які втрачається тепло. На моніторі одразу червоніють двері під'їздів, вікна із розбитими шибками, незамкнені підвали — це означає, що мешканці обігрівають не лише свій будинок, а й вулицю.

тепловізор

Дмитро Сакалюк оглядає тепловізором будинок на майдані Незалежності
Дмитро Сакалюк, координатор проектів ГО «Екоклуб»:
— Тепловізор дозволяє «бачити» об'єкти, що випромінюють тепло. Холодне забарвлене в синій колір, а тепле — у жовто-червоний. Цей прилад ми купили за власні кошти. І тепер ззовні обстежуємо міські будівлі та аналізуємо їхні тепловтрати на запрошення власників або з власної ініціативи. Зокрема, минулого четверга оглянули три приватні будинки, а у п'ятницю — п'ятиповерхову хрущовку на майдані Незалежності, 5. Це будинок з червоної цегли, але фасад не утеплений. Термозйомка показала, що великі тепловтрати спостерігаються через відчинені для провітрювання вікна, через розбиту шибку у вікні одного з під'їздів, нещільні вхідні двері до будинку. Температура поверхні стіни у під'їздах взагалі мінусова. Кафе на першому поверсі утеплило клаптик стіни і через це у мешканців квартири над ним може бути проблема з сирістю підлоги, з'явитися цвіль — тепловізор показує, як світиться стик утепленого і неутепленого. Все це типові проблеми для більшості будинків Рівного. Тож помилково вважати, що рівняни платять лише за опалення у своїх квартирах, маючи загальнобудинковий лічильник тепла. Якби мешканці цього будинку утеплили вхідні двері, відремонтували та засклили вікна, то суми в їхніх платіжках за опалення зменшилися б на десять відсотків. Для повноти інформації зйомку тепловізором найкраще проводити вночі, щоб денне світло не впливало на його покази. З тієї ж причини не можна наводити прилад на небо, лише на будівлю. На тепловтрати впливає і те, з якого матеріалу побудоване житло. Найгірший варіант — це біла силікатна цегла, яка дуже швидко віддає тепло.. Приємно, що рівняни самі починають цікавитися енергоефективністю свого будинку, хочуть знати його слабкі сторони. На найближчі два тижні тепловізор розписаний уже мало не по годинах. Якщо є охочі провести таке обстеження, то поки на дворі мінусова температура — звертайтеся.
Раніше активісти також «подивилися» тепловізором із десяток рівненських шкіл. Виявилося, що принаймні у сімох із них втрачається тепла вище від середнього рівня. А все через типові проблеми: відсутність зарадіаторних екранів, відчинені вікна по вечорах або у вихідні дні, дірки у стінах. Більше того, на думку «екоклубівців», утеплення стін та встановлення пластикових вікон у деяких школах було проведено з порушенням будівельних норм. Усі отримані результати разом з порадами щодо енергоефективності передали міській владі.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також