Річки на Поліссі вгамувалися, коли у Білорусі прорвало

2243 0

Ми у соцмережах:

Річки на Поліссі вгамувалися, коли у Білорусі прорвало

Цього року весняне водопілля занепокоїло рівнян. Адже рівень води у річках піднімався так швидко, що набув загрозливих масштабів. Після затоплення городів жителі поліських районів почали укріплювати місцеві дамби. Прибуття води нормалізувалося лише після підтоплення в сусідній білоруській Гомельській області — там вода прорвала греблю.

Віктор Мельникович, керівник Північного міжрайонного управління водного господарства:

— З початку березня почалися дощі й танення снігу. Місцями на Поліссі сніговий покрив був до 30 сантиметрів. Тому ґрунтові води були дуже насичені. Разом з тим, Полісся почало приймати повеневу воду з кількох областей. Адже вода не має кордонів. Однак вода, що прибувала, не входила в ґрунт, бо він уже був насичений водою. Рівень води на річках за добу піднімався від 5 до 7 сантиметрів, а місцями навіть і 12. Вода у річках почала виходити на заплави. Насосні станції працювали цілодобово. На дамбах з ранку до вечора велося спостереження. Була велика імовірність, що могло рвонути. Бо у нас залишався запас 70–80 сантиметрів до переливу на дамбах. Але допомогла ситуація у Білорусі. Там по низу річки прорвало гідротехнічні споруди, що допомогло нам втримати повінь. Якби у них не прорвало, то ситуація у Зарічненській, Дубровицькій та Володимирецькій ОТГ була б загрозлива. Зараз рівень води у річках стабілізувався. Зараз контролюємо ґрунтові води — якщо за добу набігає п’ять сантиметрів, то викачуємо.

Віталій Коваль, голова Рівненської ОВА:

— Річки переважно розлилися у північних районах області. Найбільше постраждала Рокитнівщина. На критичних ділянках працюють насосні станції. У Сарненському та Вараському районах підтопленими залишаються 3 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь. Наразі у житлових будинках підтоплень немає. Проблемними подекуди ще залишаються господарські двори та будівлі.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також