Рівне буде без шахт

2411 0

Ми у соцмережах:

Рівне буде без шахт

Відмовитись від використання сміттєпроводів у багатоповерхівках вмовляють рівнян комунальники. Тих, які ще залишилися. Бо практика заварювання люків шахт для сміття, що застосовувалась ще за радянських часів, таки дала результат: у Рівному залишилось тільки 19 будинків, в яких мешканці викидають сміття, так би мовити, не виходячи з дому.

Ростислав Кралюк, директор КАТП-1728:

— Люди в деяких будинках відмовляються, кажуть, що живуть старі люди і їм важко виносити відходи до сміттєвих контейнерів. Але уже вдалося домовитися з мешканцями будинків на вулиці Карнаухова, 41 та Пушкіна, 40. Потрібно розуміти, якщо сміття викидають у сміттєву камеру, то про роздільний збір, який запроваджується, важко говорити. Тим більше, що люди накидають у ту шахту такого, що сміттєвоз, буває, півдня стоїть під будинком, аби усе забрати.

Взамін сміттєвих шахт влада пропонує людям облагородження сміттєвих майданчиків. На залиття бетонного покриття та облаштування навісу над сміттєвими баками в одному дворі будинку комунальники витрачають близько 40 тисяч гривень. За два роки у Рівному вже зробили 125 таких майданчиків. Цьогоріч витратили уже всі кошти, передбачені на майданчики в бюджеті — 3 мільйони гривень. Тож хоч є ще 60 заяв, та їхнім авторам доведеться чекати наступного року.

Тим часом Міністерство регіонального розвитку планує переглянути норми, за якими багатоповерхові житлові будинки оснащуються сміттєпроводами. Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе наводить низку аргументів проти наявності сміттєпроводів у багатоповерхівках. Зокрема, це антисанітарія: мешканці викидають у сміттєпроводи все що завгодно, сміттєпроводи чистять рідко, тому в під’їздах постійно стоїть неприємний запах, навколо сміттєпроводу утворюється багато бруду, який потім люди розносять по квартирах. Крім того, обслуговування сміттєпроводів та їхня модернізація є витратними. Також, на думку чиновника, доки громадяни будуть безвідповідально викидати в сміттєпроводи все підряд, в Україні не запрацює система сортування відходів.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також