«Рівне не може жити без стратегії»

1580 0

Ми у соцмережах:

Сергій Гемберг і Віталій Герман

«У 2030 році Рівне має стати містом, доступним світу, безпечним та комфортним для життя, розвинутим через відкритість та креативність», — це основна мета Стратегічного плану розвитку Рівного, над яким сьогодні працює заступник міського голови Віталій Герман разом зі своєю командою та громадськістю. Вже понад 250 активних рівнян долучились до участі у проекті розробки Стратегії Рівного. «РВ» поцікавилася, чому цей документ є настільки важливим для міста і яке він матиме практичне втілення.

В рамках проекту USAID в квітні 2017 року представники Рівненської міської ради та активної громадськості міста пройшли відбір для участі у циклі навчань з розробки стратегій розвитку міст. Загалом в програмі беруть участь 25 міст, серед яких є також наші сусіди — Луцьк і Тернопіль.

— В умовах постіндустріального суспільства та глобальної економіки, коли одні міста прискорено розвиваються, а інші стрімко занепадають, Рівне не може жити без стратегії, — пояснив Віталій Герман. — Стратегія розвитку все більше стає інструментом підвищення конкурентноспроможності міста, вона є способом гуртування різноманітних суб’єктів територіального розвитку (громадськості, бізнесу, влади) навколо нових цінностей і довгострокових пріоритетів, а також є одним із засобів-орієнтирів для залучення інвестицій.

Якщо ми хочемо позиціонувати Рівне в 2030 році як одне з міст-лідерів Західної України, тоді нам потрібно розробити план дій для досягнення європейських стандартів життя та комфорту. Мають бути чітко визначені пріоритетні цілі та завдання, куди та як ми маємо рухатися. Це не наше ноу-хау, а загальноприйняті європейські стандарти та вимога часу.

Надихаючись успіхами українських та європейських міст, які розвиваються за чітко складеним стратегічним планом, а також розуміючи гостру необхідність стимулювати розвиток Рівного, Віталій Герман виступив ініціатором написання Стратегії розвитку Рівного.

Як приклад, пан Віталій наводить місто-побратим Рівного Люблін, який з 2007 року рухається за розробленою стратегією. Командна робота керівництва Любліна має потужні результати у залученні коштів Європейського Союзу та зовнішніх інвестицій в розвиток інфраструктури міста, підприємництва та туризму. Саме завдяки правильно складеній стратегії та послідовності її виконання, за останні п’ять років стався своєрідний прорив у розвитку Любліна. До речі, саме директор департаменту неінвестиційних проектів мерії міста Люблін Кшиштоф Лонтка сьогодні тісно співпрацює з міською владою Рівного та громадськістю над розробкою Стратегії Рівного, а також є одним з консультантів.

— Унікальність процесу розробки Стратегії розвитку Рівного полягає у співпраці одразу трьох сторін — влади, бізнесу та громадськості. Це складний і довготривалий шлях, але найкращий, адже враховується думка самих рівнян, — розповів голова правління ГО «Агенція сталого розвитку міста» Сергій Гемберг. — На початку процесу створено робочу групу з підготовки стратегічного документа і сформовано 9 галузевих фокусних груп. Майже рік ми працюємо над стратегією. За цей період відбулося 7 стратегічних сесій з зовнішніми експертами регіонального розвитку та понад 20 зустрічей фокусних груп. До цих груп входять фінансисти та економісти, медики та освітяни, архітектори й урбаністи, представники різних сфер бізнесу та всі охочі, які бажають долучитись до творення майбутнього свого міста.

Робочу групу з розробки стратегії, окрім Кшиштофа Лонтки, консультують такі відомі експерти, як Маріуш Саган, Павло Шеремета, Володимир Воробей, Максим Бахматов, Руслан Рохов та багато інших.

Результати всіх обговорень фіксуються — це великий обсяг інформації, який буде опрацьовано та враховано при написанні стратегії. «Чернетку» документа команда Віталія Германа збирається представити наприкінці літа, а в жовтні сподівається презентувати вже в готовому вигляді.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також