“Рівне Разом” підтримає зйомку фільму про героїв АТО

1277 0

Ми у соцмережах:

“Рівне Разом” підтримає зйомку фільму про героїв АТО

Унікальне документальне кіно почали створювати в Рівному. Стрічка присвячена двом загиблим бійцям батальйону імені генерала Кульчицького, які від першого дня пішли воювати на схід. Меморіальний телевізійний проєкт реалізовують за підтримки голови громадської організації «Рівне Разом» Віктора Шакирзяна.

 Автор ідеї побратим бійців Михайло Баланович (позивний Балан) воював у батальйоні імені генерала Кульчицького 32-ї бригади Національної гвардії України з листопада 2014 року по квітень 2016 року і паралельно фільмував усе, що відбувалось навколо.

- Коли мене мобілізували, друзі подарували мені камеру GoPro, яка кріпилася на шолом, - розповів п. Михайло. - За час служби я знімав усе життя нашого підрозділу на різних локаціях, починаючи від Станиці Луганської до Красногорівки. У нас була мобільна група, і ми рідко сиділи на одному місці. Переважна більшість відео – наш побут і бої, коли я мав можливість увімкнути камеру. Інша частина – відео, зняті на телефони нашими хлопцями. Так сталося, що за період зйомок двоє наших бійців загинули - це Мирослав Сливка (Монах) та Богдан Бігус (Каспера), які постійно фігурують на відео. Тож вирішили присвятити стрічку саме їм, щоб вони залишалися у нашій пам’яті. Тим більше, у них залишилися родини, для яких це важливо.

Голова громадської організації Віктор Шакирзян – відомий в Рівному меценат, який допомагає військовикам і їхнім родинам від початку воєнних дій на Донбасі, каже, що просто не міг відмовити, коли до нього звернулись по підтримку, адже йдеться про увічнення пам’яті людей, які віддали своє життя за волю і незалежність країни.

Віктор Шакирзян наголосив:

 - Розуміючи, наскільки важливо розповідати правду про цю неоголошену війну і зберігати пам'ять про тих, хто загинув у боротьбі за волю і незалежність України, ми з 2014 року допомагаємо українським військовикам і добровольцям на лінії фронту. Нам доводилось багато спілкуватися з воїнами, знаємо, з чим довелося зіткнутися тим, хто першими прийняв на себе удар агресора. Батальйон імені генерала Кульчицького був створений у перші дні війни з добровольців-членів самооборони Майдану. Зберегти пам'ять про полеглих героїв цього легендарного підрозділу, розповісти про їхній подвиг - наше спільне завдання і відповідальність як перед українськими захисниками, так і перед нащадками.

За словами режисера фільму Андрія Смуся, кров'ю таких бійців, як “Монах” та “Каспер”, пишеться новітня історія України. Тому сучасники просто не мають морального права забувати про них.

- Боєць Михайло Баланович, знаючи, що я займаюся зйомками документального кіно, звернувся до мене з проханням зайнятися проєктом і вручив 200 Гігабайт відзнятого матеріалу, - розповідає Андрій Смусь. - Я погодився, проте зауважив, що доцільно було б додати до стрічки кадри з малої батьківщини бійців, коментарі побратимів, інтерв’ю. І таке документальне кіно можна було би потім показувати в школах, щоб виховувати у нашої молоді самосвідомість та вкорінювати патріотичний дух.

Автори проєкту обіцяють, що завершать роботу над стрічкою до кінця 2020 року.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також